Fransa iktidar partisi TTIP’ye ‘bu haliyle’ hayır diyecek

ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında müzakereleri gizli bir biçimde yürütülen serbest ticaret anlaşması TTIP’ye bir tepki de Fransız iktidar partisinden geldi.

ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında müzakereleri gizli bir biçimde yürütülen serbest ticaret anlaşması TTIP’ye bir tepki de Fransız iktidar partisinden geldi. Sosyalist Parti (PS), anlaşmanın ‘bu haliyle’ kabul edilmesinin mümkün olmadığını duyurdu.

PS Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadélis, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) müzakerelerinden olumlu bir netice çıkmasından umutlu olmadığını söyledi. Gizli yürütülen müzakerelerin AB ülkelerinin sağlık, ekoloji ve sosyal alandaki normlarını tehlikeye atmaması gerektiğini vurgulayan Cambadélis, anlaşmanın şirketlerin büyümesini de engellemeyeceği garantisi istedi.

Geçtiğimiz Haziran ayında konuya ilişkin çekincelerini dile getirdiklerini hatırlatan PS Genel Sekreteri, “o tarihten bu yana düzeltmeler olduğunu söyleyemeyiz” diye konuştu. Genel Sekreter, bu sözleriyle TTIP’ye ilişkin Avrupa kamuoyunda var olan çekincelerin haklı olduğunu da kabul etmiş oldu.

AB ile ABD heyetleri arasında müzakereleri devam eden TTIP’nin kabul edilmesi halinde 820 milyonu aşkın nüfusu ilgilendiren dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olacak. AB ülkelerindeki sivil toplum kuruluşları, TTIP ile Avrupa normlarının yok edileceğini, bazı sektörlerin kayba uğrayacağını ve devletlerin iş hukukunun şirketler karşısında çaresiz kalacağını düşünüyor.

Son olarak TTIP’nin toplum nezdinde en çok tepki gördüğü ülke olan Almanya’ya gelen ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın kabul edilmesi yönünde çalışacağını söylemişti.