Fransa mültecilere yardıma da tahammül göstermiyor

Fransa’nın kuzeybatı bölgelerinde İngiltere’ye geçmek için kötü şartlarda yaşamaya çalışan mültecilere yardımlar engellendi.

İngiltere’den dün yola çıkan yardım konvoyunun Fransa’ya geçişine izin verilmezken, yasağa ‘güvenlik’ gerekçesi gösterilmesi dikkat çekti.

Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan binlerce mülteci halen Normandiya ve Nord-Pas-de-Calais-Picardie bölgelerinde ormanlık alanlarda yaşamaya çalışıyor.

İngiltere’den Fransa’daki mültecilere yardım malzemesi götürmek üzere Londra’dan yola çıkan yüzlerce kişi, Fransız makamlarının getirdiği yasak nedeniyle engellendi. Bir yardım kamyonu ve 250 kadar özel aracın olduğu konvoy, İngiltere’den çıkıştaki son gümrük kapısı olan Dover’da geri çevirildi.

Dover’in bağlı olduğu Kent polisinden yapılan açıklamada, Fransız makamlarının ‘güvenlik gerekçesiyle’ konvoya yasak getirdiği ve bundan dolayı geçişine izin verilmediği bildirildi.

Mültecilere yardım için toplanan gönüllüler kararı protesto ederken, seyahatin başlangıç yeri olan Londra’ya dönerek, Fransız büyükelçiliği önünde eylem düzenlediler.

Aralarında çocukların da bulunduğu binlerce mülteci Fransa’nın kuzeybatısındaki birçok kentte açık havada yaşamaya çalışıyor. Calais kenti ve çevresindeki mültecilerin sayısı en az 4 bin olarak tahmin edilirken, Sudan ve Afganistanlı mülteciler ağırlıkta.

Grande-Synthe’de ise büyük çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu 800 kadar mülteci bulunuyor.