Fransa yedek operasyonel birlikleri birleştiriyor

Geçtiğimiz yıldan bu yana DAİŞ ve El Kaide çetelerinin yüzlerce kişiyi katlettiği Fransa’da yedek asker ve polislerin ‘Ulusal Muhafız Birliği’ adı altında birleştirilmesi öngörülüyor.

Dün yapılan haftalık Bakanlar Kurulu toplantısına sunulan tasarıya göre, operasyonel yedek birliklerin ‘Ulusal Muhafız Birliği’ adlı bir yapı içerisinde toplanması planlanıyor. Buna göre, halen 63 bin civarında olan ordu, polis ve jandarma birliklerine bağlı yedek operasyonel birliklerin sayısı 2018’e kadar 85 bine çıkarılacak.

Ordu, jandarma ve polise bağlı yedek birliklerin yeni kurulacak birimde tek bir ‘genel sekreterlik’ altında toplanması öngörülüyor.

Yaşları 17 ile 35 arasında değişen yedek güvenlik görevlilerinden 5 bin 500 kadarı yaz aylarından bu yana günlük olarak göreve çağrılıyordu. Bu sayının önümüzdeki iki yılda günlük 9 bin 250 olması hedefleniyor.

Hükümetin planladığı yeni yapıya önümüzdeki 2 yıl içerisinde 20 bin kadar gönüllünün alınması planlanırken, bütçeye maliyetinin 100 milyon euro artışla 311 milyon euroya ulaşacağı hesaplanıyor.