Ülkenin ve dünyanın en büyük tarım ürünleri pazarı Rungis'e giden konvoy geçici olarak Loir-et-Cher bölgesine çekilirken, bu perşembe günü başta Paris bölgesi ve Lyon çevresi olmak üzere ülke genelinde ana yollar kapalı kalmaya devam etti.
Kırsal Koordinason (Coordination rurale) ayrıca çiftçilerin öğleden sonra Ulusal Meclis önünde toplanmalarını önerirken, bini aşkın traktör Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bulunduğu Brüksel'deki AB zirvesi öncesi gösteri yaptı.
HÜKÜMET HATALARINI KABUL ETTİ
Bu çerçevede Başbakan Gabriel Attal çarşamba günü sendikalarla görüştükten sonra öğle saatlerinde başbakanlıkta bir basın toplantısı düzenledi.
Attal'a Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Tarım Bakanı Marc Fesneau ve Ekolojik Geçiş Bakanı Christophe Béchu eşlik etti.
Attal, "Tedirginliğe yanıt verebildik mi? Açıkçası hayır. Hatalar yaptık mı? Açıkçası evet," diye itiraf etti.
İŞTE AÇIKLANAN TEDBİRLER
Fransa’da Başbakan ve bazı bakanlar tarım sektöründeki öfkeye yanıt olarak bir dizi önlem açıkladı. İşte bunlardan öne çıkanlar:
-Gabriel Attal, pestisit kullanımını azaltmaya yönelik Ecophyto planının "askıya alınacağını" ve Avrupa'da yasaklanan pestisit thiacloprid ile muamele edilmiş meyve ve sebzelerin Fransa'ya ithal edilmesini engelleyeceğini açıkladı;
-Attal, çiftçilerin otlak alanlarını korumalarını gerektiren kuralları "bir yıl boyunca yeniden ekim yapma yükümlülüğünden muafiyet" uygulayarak gevşetme sözü verdi;
-Hükümet ayrıca hayvancılıkla uğraşan çiftçilere 150 milyon Euro vergi desteği ve sosyal destek sözü verdi;
- Gabriel Attal ayrıca gıda egemenliği hedefini yasalara yerleştirmek istediklerini belirtti;
-Gabriel Attal Ukrayna'dan yapılan ithalatın kısıtlanmasını istiyor: "Ukrayna konusunda, özellikle kümes hayvanları için koruma hükümlerinin oluşturulmasıyla ilerleme kaydediyoruz. Hububat konusunu da başlamak üzere olan müzakerelerin bir parçası olarak ele almamız gerekecek."
-Tarım Bakanı Marc Fesneau, "Dramatik bir savaştan geçmekte olan Ukrayna ile dayanışma görevimiz var. Ancak koşulsuz ve sınırsız erişimin bazı sektörlerin istikrarsızlaşmasına yol açtığını da kabul etmeliyiz” dedi.
-Hükümet EGalim yasasının güçlendirileceğini açıkladı. Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, "Önümüzdeki birkaç gün içinde tüm büyük süpermarket zincirleri denetlenecek" dedi;
-Ekonomi Bakanı, "ürünlerin Fransız menşeine ilişkin 10.000'den fazla kontrolün" de başlatılacağı sözünü verdi;
-Le Maire ayrıca çiftlik transferleri için muafiyet eşiklerinin yükseltilmesine yönelik tedbirleri de açıkladı.
KÖYLÜ KONFEDERASYONU’NDAN TEPKİ
Köylü Konferdrasyonu (Confédération paysanne), X'te yayınladığı bir mesajda, hükümetin pestisit kullanımını azaltmak üzere tasarlanan Ecophyto planının askıya alındığını duyurmasını eleştirdi.
Ülkenin üçüncü en büyük çiftçi sendikası Köylü Konfederasyonu, “skandal” diyerek, "Tarlada ihtiyaç duyulan şeylerden ne kadar da uzaklaşılıyor! Yani çiftçilerin sağlığına, topraklarımıza ve çevremize zarar vermeye devam edeceğiz. Ve çokuluslu pestisit üreticilerini semirtmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
EKİM AYINDAN BERİ 40 BİN ÇİFTÇİ HAREKETE GEÇTİ
Gabriel Attal'ın açıklamalarının ardından konuşan Tarım alanındaki en büyük sendika Ulusal Çiftçi Sendikaları Federasyonu (FNSEA) Başkanı Arnaud Rousseau, "Ekim ayından bu yana yaklaşık 40.000 çiftçi harekete geçti" dedi. Amaçlarının hükümete "yazılımını değiştirmesi" gerektiğini söylemek olduğunu bir kez daha vurgulayan Arnaud Rousseau’ya göre bu hareket, "üretim eylemi, egemenlik ve gelirin mesleğimizin geleceğinde elle tutulur unsurlar olduğunu" gösterdi.
AVRUPA’NIN SAĞIRLIĞINA TEPKİ
FNSEA Başkanı basın toplantısı sırasında "Avrupa'nın sağırlığına” tepki göstererek, "Tarımımız için verdiğimiz bu mücadele, hepimiz için, Avrupa'da olup bitenlerin geleceğiyle yakından bağlantılıdır" dedi.
Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna tarım ürünlerinin ithalatını sınırlandırmaya yönelik tedbirler önermesi ardından bu konuşmayı yapan Rousseau, "Tarımsal ithalat konusunda bir yıldan fazla bir süredir tereddüt içindeyiz ve bugün Avrupa iç pazarını koruyacak güçlü kararlar bekliyoruz" dedi. Rousseau, "çiftçilerin emeğine saygı göstermeyen uzaktan alınan kararlar" ile AB "teknokrasisini" kınadı.
FNSEA Başkanı "Şu anda bazı noktalarda somut ilerlemeler kaydedildi" derken, "Ancak eksik kalan ve açıklığa kavuşturulması gereken hususlar da var" diye ekledi.
BLOKAJ KALDIRILIYOR
Attal’ın açıklamalarından sonra FNSEA ve Genç Çiftçiler (JA) blokaj eylemlerini askıya almaya çağırdı. FNSEA Başkanı yetkililerden söz değil eylem istediklerini ifade ederken, çiftçi eylemlerinin de sona ermediğini söyledi. Rousseau, "Eylem bitmiyor, dönüşüyor" dedi.
Genç Çiftçiler Derneği Başkanı ise şu açıklamada bulundu: "Eylem yöntemlerimizi değiştirmemiz gerektiğine inanıyoruz ve bu nedenle ulusal kanallar aracılığıyla ağlarımıza blokajları askıya almaları ve yeni bir seferberlik biçimine başlamaları çağrısında bulunuyoruz. (...) Pazartesi gününden itibaren valiliklerde ve bakanlıklarda, açıklanan tüm noktalar üzerinde çalışmak, bunların nasıl uygulandığını görmek ve sahada gerçekten hayata geçirilmesini nasıl sağlayabileceğimizi görmek için çalışmaya başlayacağız."