Fransız sanatçı, aydın ve akademisyenlerden grev ile dayanışma

Fransız, sanatçı, aydın, oyuncuların da aralarında olduğu 40 kişi, emeklilik yasasına karşı 5 Aralık’tan bu yana eylemde olan grevcilerin direnişini sahiplenme ve ekonomik olarak yardım etme çağrısında bulundu.

Aralarında Edouard Louis, Annie Ernaux ou Jean-Marie Bigard gibi isimlerin de bulunduğu 40 dolayında yazar, oyunca akademisyen, 5 Aralık’tan buyana eylemde olan demiryolları çalışanlarının ekonomik olarak desteklenmesini belirtti. 40 kişi, demir yollarının Fransa’nın ortak değeri olduğu ve korunması gerektiğini de belirtti.

Mediapart’daki bloğa açıklama yapan 40 kişi, “Biz yeniden RATP ve SNCF grevcilerinin yanındayız” mesajı verdi.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Grevciler bizim ortak değerlerimizi koruyor. Emeklilik hakkı, patronların imzası ile elde edilen bir durumdan ziyade büyüklerimizin mücadelesi sonucu elde edilmiş bir kazanımdır. Hükümet şu anda var olan 42 uygulama yerine puan sistemine geçmek istiyor.

Büyük bir çoğunluğumuz için emekliliğimiz çalışma hayatımız boyunca elde ettiğimiz kazanımların en minimumu üzerinden hesaplanacak. 25 yıldaki kazancımız hesaplanmadan böylesi bir şey yapılacak.

Grev hükümete çok pahalıya mal oluyor. Şimdiki emeklilik sistemini koruyabilmemiz için direnişin devam etmesi gerekiyor. Biz imzacılar, sendikaların çağrısını yaptığı ekonomik yardımda da bulunacaktır.”

1995 ve 1968 grevlerinin unutulmaması çağrısı da yapan imzacılar, komşular ve çalışma arkadaşları arasındaki dayanışmanın hükümetin planlarını boşa çıkardığını da kaydetti.

İmzacılar, 28 Aralık ile 9 Ocak’ta düzenlenecek protesto eylemlerine katılacaklarını da belirtti.