Fransız sendikalardan genel grev ve eylem çağrısı

Fransa’da dün birçok kentte düzenlenen hükümeti protesto gösterilerinde yaşanan olayların bilançosu açıklanırken, sendikalar yeni eylemlere hazırlanıyor.

Dün gün boyunca çoğunluğu Nantes kentinde olmak üzere 115 kişi gözaltına alınırken, 11 güvenlik görevlisiyle birçok eylemci de yaralandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, dünkü gösterilere katılanların sayısı on binlerle ifade edilirken, sendikalar sadece başkent Paris’teki gösteriye katılanların sayısını 50 binin üzerinde olarak vermişti.

Bakanlığıa göre olaylarda Nantes kentinde 66 olmak üzere toplam 115 eylemci gözaltına alındı. 11 polis memuru ve jandarmanın yaralandığı olaylarda iki gösterici de yaralandı.

Son iki aydaki gösterilerde yakalanan veya gözaltına alınanların sayısı ise bin 500’e yaklaştı.

Öte yandan sendikalar, Çalışma Yasası’na karşı eylemlerin 26 Mayıs Çarşamba ve 14 Haziran Salı günleri ülke çapındaki eylemlerle protesto edilmesi noktasında uzlaştı. Önde gelen 7 sendikanın toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, 26 Mayıs’ta ‘genel grev, eylem ve aksiyon’ eylemiyle, 14 Haziran’da Senato’da yapılacak oturumlar esnasında Paris’te büyük bir gösteri düzenlenmesinde uzlaşıldığı bildirildi.