Fransız yargısı, Covid-19 gözetim dronelarını yasakladı

Fransa’da Danıştay, evde kalma kurallarına uyulmasını denetlemek amacıyla drone kullanımına derhal son verilmesini istedi.

Danıştay, bu teknik olanakların kullanılmasına ilişkin hukuki bir çerçeve olmadığını belirterek, drone kullanılmasını yasakladı.

Alınan karara göre, bu droneları kullanmak için ya kullanımlarına ilişkin bir çerçeve kararı ya da görüntüye alınan kişilerin kimlik tespitini engelleyen teknik donanıma sahip olması gerekiyor.

İnsan Hakları Ligi avukatı Patrice Spinosi, France Info’ya yaptığı açıklamada, “Bizim de öne sürdüğümüz gibi, Danıştay burada sözkonusu olanın henüz bir çerçeveye kavuşturulmamış kişisel veri kullanımı olduğu değerlendirmesinde bulundu” dedi.

Bu Pazartesi’den itibaren Paris üzerinde salgını kontrol etme amaçlı hiçbir drone uçurtulamayacak. Paris Emniyet Müdürlüğü son zamanlarda drone kullanımına ilişkin çok sayıda açıklamada bulunmuş ancak başta kamu alanlarında çekilen videoların stoklanması gibi teknik detayları vermemişti.

Normal zamanlarda bu dronelar kamu eylemlerinin gözetimi için kullanılıyor. Evde kalma uygulamaları sırasında ihlalde bulunanları tespit etmek ve uyarı mesajları vermek için 20 dolayında drone harekete geçirilmişti.

Covid-19 fırsatıyla bir çok iktidar gözetim olanaklarını arttırma teşebbüsünde bulundu. Kriz zamanında teknolojiye yoğun bir şekilde başvurulması ve gözetim olanaklarının arttırılmasının, kriz sonrasında da kalıcı hale gelmesinden endişe ediliyor. Daha önceki bir çok krizli dönemde yaşanan gelişmeler bu endişeleri doğruluyor.