Fransızların hükümet karşıtı eylemlere desteği artıyor

Fransa’da aylardır devam eden hükümet karşıtı protestolara halkın büyük kısmı destek veriyor.

Ifop şirketinin Dimanche Ouest-France gazetesi için yaptığı ankete göre, Çalışma Yasası’nda değişiklik yapan Sosyalist Parti (PS) politikalarına karşı sendikalar öncülüğündeki tepkiler halkın büyük kısmınca destekleniyor.

14-17 Haziran tarihleri arasında  2 bini aşkın kişiyle yapılan ankete katılanların yüzden 60’ı, çoğu zaman çatışmaların da yaşandığı yasa karşıtı eylemlerin ‘meşru’ oolduğu görüşünde.

Eylemlere ilişkin 6-8 Haziran’da yapılan bir başka ankette de Fransızların yüzde 59’unun yasa karşıtı eylemlere destek verdiğini göstermişti.

Milyonlarca çalışanın haklarını işverenler lehine kısıtlayan yeni yasaya karşı düzenlenen eylemlere en yüksek destek Sol Cephe (Front de Gauche) seçmenlerinden geliyor. Front de Gauche seçmenlerinin yüzde 90’ı, iktidardaki PS seçmenlerinin ise yüzde 49’u eylemleri haklı buluyor.

Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) seçmeninin yüzde 63’ü eylemlere karşı çıkarken, ırkçı politikalarıyla bilinen Ulusal Cephe (FN) seçmenlerinin yüzde 78’inin eylemlere destek vermesi dikkat çekti.

Çalışma Yasası’nı işverenler lehine değiştiren yasaya karşı 3 aydan bu yana devam eden eylemlere rağmen hükümet yasayı geri çekmemekte ısrarlı. Yasaya karşı bugüne kadar ulusal çapta 9 eylem düzenlenirken, neredeyse her hafta büyük kentlerde protesto ve grevler söz konusu.

Eylemlerde binlerce kişi ya gözaltına alındı ya da yaralandı. Hükümet ise, birçok eylemde polisin de provokasyonlarıyla meydana gelen çatışmaları bahane ederek, eylemleri tümüyle yasaklamak istiyordu.