Gabriel: Erdoğan kritersiz vize serbestisi almak istiyor

Almanya’da iktidar ortağı SPD’nin Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile vize serbestisi konusunda uyardı.

Erdoğan’ın vize serbestisini kriterleri yerine getirmeden almaya çalıştığını vurgulayan Gabriel, “AB bunu kabul edemez” uyarısında bulundu.

Haftalık Der Spiegel dergisinin yeni yayınlanacak sayısına konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Başbakan Angela Merkel’in mülteci politikasında geçen yıla oranla 180 derece dönüş yaptığını söyledi. Macaristan’dan gelen mültecilere kapıların açılmasını herhangi bir alternatif olmamasına bağlayan Gabriel, şimdi ise Yunanistan’ın Idomeni köyünde kalan mültecilerin kabul edilmemesini eleştirdi.

Gabriel, Yunanistan’da kötü şartlarda yaşayan mültecilerin ‘kendilerine ev arayabilecekleri’ gerekçesiyle reddedildiğini ve bunun mülteci politikasında 180 derecelik dönüş anlamına geldiğini vurguladı.

‘VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA GERİ ADIM ATILMAMALI’

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında mülteci anlaşması kapsamında vize serbestisi konusuna da değinen SPD Başkanı, bu konuda Türk yönetiminin tavrına karşı geri adım atılmamasını istedi.

“Erdoğan vize serbestisini karşılığında hiçbir kriteri yerine getirmeden almak istiyor” diyen Gabriel, buna karşı taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. Gabriel, “Avrupa bunu kabul edemez” diye uyardı.

Türkiye ile varılan anlaşmanın mülteci sorununu çözmeyeceğinin altını çizen Sigmar Gabriel, “Adalar üzerinden Yunanistan yolu kapalı ise insanlar başka yollar arayacaktır: yani Bulgaristan üzerinden ya da Libya üzerinden İtalya’ya” diye konuştu.