Gözler ABD’de, Trump’ın azil oylamasına az kaldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesi süreci kapsamında Kongre’de tarihi oylamaya saatler kaldı. Trump, “kötü hiçbir şey” yapmadığını savundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’deki oylamaya saatler kalırken, Twitter üzerindeki paylaşımında “KÖTÜ HİÇBİR ŞEY YAPMAMAMA RAĞMEN, hiçbir şey yapmayan radikal sol, demokratlar tarafından bugün suçlanacağıma inanabiliyor musunuz?” dedi.

Trump, “Bu korkunç (...) Bunun yeniden bir başka başkanın başına gelmemesi gerekir. Bir DUA okuyun” diye ekledi.

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi gün içinde altı saatlik bir tartışma ardından Trump’ın “görevi kötüye kullanma” ve “Kongre işleyişini engelleme” suçlamalarıyla itham edilmesi şeklindeki iki maddeyi oylayacak.

Trump’ın azil sürecine ilişkin bu oylama, ABD tarihinde üçüncü kez oluyor. Daha önce 1868’de Andrew Johnson, 1998’de ise Bill Clinton aynı durumla karşı karşıya kalmıştı. Watergate skandalına karışan Richard Nixon ise görevden alınmadan önce 1974’de istifasını sunmuştu.

Oylama ardından ABD Başkanı Trump Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da yargılanacak. Trump’ın görevden alınabilmesi için Senato’nun üçte ikisinin oyu gerekiyor. Diğer bir ifadeyle, demokratların 20 cumhuriyetçi senatörü ikna etmesi yeterli olacak. Ancak bu da imkansız olarak değerlendiriliyor. Senato’nun Trumnp’ı görevden alması yönünde bir karar alması beklenmiyor.