Güney Sudan: İç savaştan sonra doğal afetler milyonları vurdu

Kuraklıklar ve sonrasında aşırı yağışların vurduğu Güney Sudan’da önlem alınmazsa nüfusun neredeyse yarıya yakını açlıkla karşı karşıya kalacak.

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan, 2013 sonunda başlayan iç savaşla büyük bir yıkım yaşamıştı. Ancak Eylül 2018’de imzalanan barış anlaşmasına rağmen kimi yerlerde katliamlar yaşanıyor ve 12 milyonu aşkın nüfuslu ülkede sorunlar ağırlaşmaya devam ediyor.

Bu yılın başında ağır bir kuraklıkla karşı karşıya kalan Güney Sudan’da temmuz ayından bu yana etkili olan yağışların yol açtığı seller en az 1 milyon kişiyi doğrudan etkilemişti. Seller ülkedeki 32 bölgenin 27’sinde etkili olmuştu.

HASATTAN ÖNCE ON BİNLERCE TON TARIM ÜRÜNÜ YOK OLDU

İç savaşın etkisiyle yoksulluğun en çok vurduğu ülkelerin başında gelen Güney Sudan’da doğal afetlerin de etkisiyle ciddi bir gıda sorunu yaşanıyor. Kuraklıklar ardından etkili olan seller, tam da hasadı planlanan geniş tarım arazilerini vurdu.

Her yıl ortalama en az 1,3 milyon tahıl ihtiyacı duyulan ülkede, sadece seller nedeniyle 73 bin ton tahılın hasat edilemeden yok olduğu tahmin ediliyor. Tahıl ihtiyacının sadece yarısının üretilebildiği, diğer yarısının da komşu ülkelerden ithal edildiği Güney Sudan için bu, önemli bir kayıp.

BU YIL 4,6 MİLYON KİŞİYE ULAŞTIRILDI

Bunun sonucu olarak da milyonlarca Güney Sudanlı ancak Birleşmiş Milletler (BM)’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından sağlanan gıda yardımlarına muhtaç hale geldi. WFP’ye göre gıda yardımının sağlanmaması halinde milyonlarca kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

AFP’ye konuşan WFP Genel Direktörü David Beasley, bu yıl içinde 4,6 milyon kişiye gıda başta olmak üzere insani yardımların ulaştırılabildiğini belirtti. Ancak Beasley, WFP’nin yardımlar için yeterli bağışçıyı bir araya getiremediğini ve önümüzdeki yıl gıda yardımlarının ulaşmasında sorunlarla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu. WFP Direktörü’ne göre iç savaşın bitmesine rağmen kimi yerlerde yaşanan çatışmalar veya infazlar da halkın ihtiyaçlarının artmasına neden oluyor.

WFP’nin Güney Sudan’da bir açlık felaketinin önüne geçilebilmesi için ise en az 270 milyon dolarlık bir fona ihtiyacı olduğu da verilen bilgiler arasında.