Güney Doğu Asya’da Yagi felaketi: 200’ü aşkın ölü

Güneydoğu Asya'da milyonlarca insan, Yagi Tayfunu'nun yarattığı büyük yıkımın ardından toparlanmaya çalışıyor.

Yagi felaketinde, Vietnam, Burma, Tayland ve diğer ülkelerde, 200'den fazla insan hayatını kaybetti, binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

VİETNAM 

Yagi Tayfunu'nun en çok vurduğu ülke olan Vietnam’da ölü sayısı 197'ye ulaştı. Özellikle kuzey bölgeleri sular altında kalırken, Hanoi çevresinde binlerce insan sel sularıyla mücadele ediyor. Ülkenin tarım sektörü büyük darbe aldı; 250.000 hektar tarım arazisi yok oldu, binlerce çiftlik hayvanı öldü ve 140.000'den fazla ev zarar gördü. Kuzeydeki Lao Cai bölgesinde toprak kaymaları nedeniyle 42 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi hâlâ kayıp. Sel suları nedeniyle iletişim ve altyapı büyük oranda zarar gördü.

MYANMAR

Myanmar’da Mandalay bölgesindeki köylerde yaşanan sel ve toprak kaymaları nedeniyle en az 17 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin kuzeyinde on binlerce insan evlerini boşaltmak zorunda kalırken, cunta yönetimi 50'den fazla kamp kurarak mağdurları barındırmaya çalışıyor. Rangoon ve Mandalay arasındaki demiryolu hatları, aşırı yağışlar sonucu kapanmış durumda.

TAYLAND

Tayland'da toprak kaymaları ve seller sonucu dokuz kişi yaşamını yitirdi. Chiang Mai ve Chiang Rai bölgelerinde büyük yıkımlar yaşanırken, Chiang Rai havaalanında tüm uçuşlar askıya alındı. Tayland ordusu kurtarma çalışmalarına destek verirken, bölgede mağdurlara yardım etmek için jet ski ekipleri gönderildi. Mae Sai bölgesi, son 80 yılın en kötü sel felaketini yaşıyor.

LAOS

Laos'ta sel riski devam ediyor. Mekong Nehri'nde su seviyelerinin hızla yükselmesi sonucu UNESCO Dünya Mirası listesindeki Luang Prabang kenti için sel uyarıları yapıldı. Ülkenin nehir taşkınları ve toprak kaymalarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor.

ÇİN VE FİLİPİNLER

Yagi Tayfunu, Vietnam'dan önce Çin’in güneyi ve Filipinler'de de büyük yıkıma yol açtı. Filipinler’de 24 kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi kayboldu ve yaralandı.

İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE

Yagi Tayfunu, iklim değişikliği nedeniyle giderek daha sık ve daha şiddetli yaşanan felaketlerden biri olarak değerlendiriliyor. Bölgedeki tayfunların artık kıyıya daha yakın oluştuğu, daha hızlı yoğunlaştığı ve karada daha uzun süre kaldığına dair endişeler artıyor. Uzmanlar, bu felaketlerin gelecekte daha da sık yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.