Güney Sudan’da barış: İsyan lideri başkentte

2011 yılında bağımsızlığını kazanan ve 2013 sonunda iç savaşın başladığı Güney Sudan’da barış yolunda önemli bir adım daha atıldı.

2011 yılında bağımsızlığını kazanan ve 2013 sonunda iç savaşın başladığı Güney Sudan’da barış yolunda önemli bir adım daha atıldı. Hükümete karşı isyanın lideri Riek Machar, 2,5 yıl aradan sonra başkente dönerek devlet başkan yardımcılığı görevini devraldı.

Ülkedeki başlıca etnik gruplardan olan Nuer halkına mensup olan Machar’ın Devlet Başkanı ve Dinkas halkı üyesi Salva Kiir ile yaşadığı ayrılık sonucu iç savaş tetiklenmişti. Machar ile Salva Kiir yanlısı güçler arasında 15 Aralık 2013’te başlayan çatışmalar daha sonra ülkenin tümüne yayılmıştı.

Aralık 2013’te başkent Juba’yı terk eden ve görevinden alınan Riek Machar’a bağlı gruplar ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalarda 50 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. 2 milyona yakın kişinin yerlerinden edildiği iç savaşı bitirmek üzere geçtiğimiz Ağustos ayında BM gözetiminde barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında Şubat ayında yeniden devlet başkan yardımcılığı görevine getirilen Riek Machar, bugün Etiyopya’dan bindiği uçakla başkent Juba’ya geldi. Machar, iç savaşın bitirilmesi ve ‘yaraların sarılması’ için herkesin görev almasını istedi.

Machar’ın yanındaki bazı silahlı militanlar ve silahlarla ülkeye geri dönmesine ilişkin plan son bir haftadır sürekli erteleniyordu.