Haiti’de kasırga 842 can aldı, salgın tehlikesi var

Karayipler’deki Matthew kasırgasının yol açtığı felaket kurtarma çalışmalarının sürmesiyle birlikte her geçen saat daha net ortaya çıkıyor. Sadece Haiti’de yaşamını yitirenlerin sayısı dün gece itibariyle 842 olarak duyuruldu.

Atlantik Okyanusu’nda Afrika’nın batısında oluştuktan sonra 28 Eylül günü Karayipler’e ulaşan Matthew kasırgasının 4 ülkede en az 848 kişinin yaşamına mal olduğu duyuruldu. Dominik Cumhuriyeti’nde 4, Kolombiya’da 1 ve Saint Vincent ve Grenadinler’de 1 kişinin hayatını kaybettiği kasırga nedeniyle Haiti’de ise en az 842 kişi yaşamını yitirdi.

Haiti’de kasırganın şiddetinin azalmasıyla birlikte yapılan arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının ilerlemesiyle ölü sayısı da artıyor.

Hükümete göre ölü sayısının daha da artması beklenirken, acil yardıma muhtaç bireylerin sayısı ise en az 350 bin civarında. Ülkede halen tümüyle bitmemiş olan kolera salgınının boyutlarının da artmasından endişe ediliyor.

Haiti’de Ocak 2010 yılında yaşanan 7,3 şiddetindeki depremde 230 bini aşkın kişi yaşamını yitirmiş, aynı yılın Ekim ayında başlayan kolera salgını nedeniyle de şimdiye kadar 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.