Hindistan’daki protestolarda ölü sayısı 14’e çıktı

Hindistan’da geçen hafta kabul edilen vatandaşlık yasasına karşı devam eden protesto eylemlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 14’e çıktı.

Bu Cuma günü gerçekleşen eylemler sırasında 5 kişinin öldüğü bildirildi. Yerel kaynaklara göre ölümler kuzeyde 200 milyon nüfuslu Uttar Pradeş eyaletinde meydana geldi. Yetkililer ölüm nedenlerine ilişkin açıklamada bulunmadı.

Protesto eylemlerinin başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 14’e yükseldi.

Hindistan, 11 Aralık günü mültecilerin vatandaşlığa geçişini kolaylaştıran bir yasayı kabul etti. Ancak, Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan gelen mültecilere yönelik bu yasa Müslümanları kapsamıyor.

Yasa karşıtları, 1,3 milyon nüfuslu ülkede Müslüman azınlığın iktidardaki Hindu milliyetçiliği tarafından marjinalleştirilmek istendiği tepkisinde bulunuyor. Müslümanlar, Hindistan nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturuyor.

Yasaya karşı ülkenin bir çok yerinde günlerdir protesto eylemleri var. Hükümet, bu Perşembe günü ülkenin büyük kısmında tüm gösterileri yasaklarken, başkentin merkezi dahil bir çok bölgede telefon şebekelerini de kesti.