Hindistan vatandaşlık yasasına karşı gösterileri yasakladı

Hindistan makamları, Müslümanları dışlayan vatandaşlık yasasına karşı gösterileri yasakladı. Ülkenin bir çok yerinde telefon şebekeleri de kesildi.

Hindistan, 11 Aralık günü mültecilerin vatandaşlığa geçişini kolaylaştıran bir yasayı kabul etti. Ancak, Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan gelen mültecilere yönelik bu yasa Müslümanları kapsamıyor.

Yasa karşıtları, 1,3 milyon nüfuslu ülkede Müslüman azınlığın iktidardaki Hindu milliyetçiliği tarafından marjinalleştirilmek istendiği tepkisinde bulunuyor. Müslümanlar, Hindistan nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturuyor.

Yasaya karşı ülkenin bir çok yerinde günlerdir protesto eylemleri var. Hükümet, bu Perşembe günü ülkenin büyük kısmında tüm gösterileri yasaklarken, başkentin merkezi dahil bir çok bölgede telefon şebekelerini de kesti.

Dört kişi ve üzerindeki tüm toplantıları yasaklayan ceza kanununun 144’üncü maddesi, Yeni Delhi’nin bir çok mahallesi ile Hyderabad, Chennai, Bangalore, Ahmedabad ve Mangalore kentlerinde uygulamaya konuldu. Bu tedbirin, 200 milyonu aşkın nüfusu ile Hindistan’ın en büyük eyaleti olan Uttar Pradeş’in genelinde geçerli olduğu belirtildi. Protesto eylemleri bu eyalette başlamış ve geçen hafta 6 kişinin ölümüne yol açmıştı.

İnsan hakları örgütleri ve Müslüman bir siyasi parti, yasanın Anayasa’ya ve Hindistan’ın seküler geleneklerine aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.

Muhalefete göre Başbakan Narendra Modi, Mayıs ayında yeniden seçilmesinden sonra, “Hinduluk” olarak ifade edilen ideolojik doktrinini rahat bir şekilde hayata geçiriyor. Bu doktrine göre, Hindistan Hindulara ait. Modi, en belirgin güç gösterilerinden biri 5 Ağustos’ta Keşmir’i hedef aldı. Müslüman çoğunluklu bu bölgenin bağımsızlıktan beri var olan özerk statüsü geri alındı.