Hizbullah İsrail saldırısına bombalama ile roketlerle karşılık verdi

Lübnan'da İsrail'in düzenlediği saldırılarda üç Hizbullah savaşçısının hayatını kaybetmesi ve 12 kişinin yaralanmasının ardından, Hizbullah pazar gecesi İsrail'in kuzeyine roket saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Hizbullah’a yakın bir kaynağın AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, savaşçılardan ikisi İsrail sınırındaki Taybeh kasabasına düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısında öldü. Üçüncü savaşçı ise birkaç gün önce güney Lübnan’daki Beyt Lif kasabasında yaralandı ve pazar günü hayatını kaybetti. 

Ayrıca, Derdghaiya yakınlarındaki Maarub kasabasında gerçekleştirilen bir İsrail saldırısında ikisi ağır olmak üzere bir Lübnanlı ve on bir Suriyeli yaralandı. Bunlar arasında bir bebek ve bir çocuğun da bulunduğu belirtildi. 

Gazze’de ekim ayında başlayan çatışmalardan bu yana Hizbullah ve İsrail ordusu arasında neredeyse her gün karşılıklı ateş açılıyor. Bu şiddet, temmuz ayında Beyrut’ta Hizbullah’ın askeri komutanı ve Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’ye düzenlenen suikastlarla daha da tırmandı.

Pazar gecesi Hizbullah, İsrail ordusunun kuzeydeki Caatun’daki karargâhına Katyuşa roketleri attığını duyurdu. İsrail ordusu, Lübnan’dan Kabri bölgesine 30 cisim fırlatıldığını, bunların çoğunun açık alanlara düştüğünü ve kimsenin yaralanmadığını bildirdi. 

İsrail ordusu ayrıca, Taybeh’de bir Hizbullah hücresini ve Derdghaiya’da bir askeri yapıyı vurduğunu açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, saldırının ardından patlamalar tespit edildiği ve bu durumun yapının içinde silah bulunduğunu gösterdiği belirtildi.

Cumartesi günü Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki Sayda şehrinde bir Hamas yetkilisine düzenlenen suikasta yanıt olarak İsrail’in kuzeyindeki bir askeri üsse insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini duyurmuştu. Bu saldırı, Hizbullah’ın Hamas’ı desteklemek üzere İsrail’e karşı başlattığı saldırıların bir parçası olarak Sayda’da gerçekleştirilen ilk eylem olmuştu. 

L'Orient-le-Jour’a göre, Hizbullah’la çatışmaların başladığı 8 Ekim’den bu yana Lübnan ve Suriye’de öldürülen Hizbullah savaşçılarının sayısı 407’ye yükseldi, Bunların 364’ü Lübnan’da hayatını kaybetti. AFP’nin verilerine göre, bu süreçte Lübnan’da en az 116 sivil de öldü. Sınırın her iki tarafında yaklaşık 100.000 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. İsrail ve işgal altındaki Golan Tepelerinde ise 22 asker ve 26 sivilin öldüğü bildirildi.