Hollanda iltica yasasını sıkılaştırıyor

Hollanda’da yeni hükümet Avrupa'daki en katı sığınma yasasını hedefliyor. Açıklanan “sığınma ve göç” planına göre süresiz sığınma hakkı kalkıyor, aile birleşimi kısıtlanıyor.

Hollanda , sığınmacıların girişini ciddi şekilde sınırlamak için olağanüstü hal ilan etmek istiyor. Radikal sağcı iltica bakanı Marjolein Faber, Lahey'de iltica yasasının bazı bölümlerinin "çok hızlı bir şekilde" yürürlükten kaldırılacağını duyurdu. Faber, Hollanda'nın Avrupa'daki "en katı" sığınma ve göç kurallarına sahip olacağını açıkladı.

İltica bakanı, aile birleşimini kısıtlamayı, suçlu bulunan ve sığınma talebi reddedilen kişilerin sınır dışı edilme sayısını artırmayı ve mahkeme kararlarına itiraz olasılığını azaltmayı planlıyor. Hükümet aynı zamanda Avrupa sığınma ve göç politikasından sapmaya izin verilmesi için AB Komisyonu'na başvuruda bulunmak istiyor.

Faber, rotada köklü bir değişimin zamanının geldiğini söyledi. "Hollanda'yı sığınmacılar için mümkün olduğunca çekici olmaktan çıkarmak için önlemler alıyoruz" dedi.

İltica yasasının sıkılaştırılması, sağcı popülist Geert Wilders liderliğindeki radikal sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) ilk kez dahil olduğu Lahey'deki yeni sağ hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor. Başbakan Dick Schoof liderliğindeki dört partili koalisyon şimdi hükümet programını sundu. 

Yaklaşık 18 milyon nüfuslu Hollanda’ya her yıl 40 bin civarında sığınmacı geliyor. 

Hükümet, bir kriz durumunda olağanüstü hal ilan etmek için kraliyet kararnamesini kullanabilir ve ardından Parlamentonun önceden izni olmadan harekete geçebilir. Ancak böyle bir kararın yasal olarak gerekçelendirilmesi gerekir. 

Avukatlar, yeni hükümetin planladığı tedbirlerin uluslararası kuralları ihlal edebileceği konusunda uyarıyor. Muhalefet sert tepki gösterdi ve demokratik olmayan bir adımdan söz etti. Uzmanlar, beklenmedik derecede yüksek sığınmacı akınının olmaması nedeniyle acil durum tedbirlerinin yasallığından da şüphe ediyor.