Hollande yine başarısız politikalarını savundu

France 2 kanalında yayınlanan Dialogues citoyens programına katılan Cumhurbaşkanı François Hollande, son 4 yılda ülke tarihinin ‘en az sevilen politikacısı’ olmasına yol açan politikaları savundu.

Programda, ülkedeki işsiz sayısının düşürülmesi için daha ziyade işverenleri gözeten politikaları savunan Hollande, iki aya yakın bir süredir milyonlarca kişinin karşıt eylem düzenlediği çalışma yasa tasarısını geri çekmeyeceklerini yineledi.

Hollande, gençler arasında yüzde 26 olan işsizlik oranının ‘AB ortalamasıyla aynı’ olduğunu söylerken, bu oran birlik sınırları içerisinde yüzde 19,7 olarak açıklanmıştı. İşsizlik oranının daha yüksek olduğu Euro Bölgesi’nde dahi bu oran yüzde 22’de.

13 Kasım’da 131 kişinin katledildiği DAİŞ saldırısı ardından gündeme gelen terör suçlularının vatandaşlıklarının geri alınmasına ilişkin başarısız anayasa değişikliği teklifine ilişkin eleştirilere de cevap verdi. Hollande, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda dile getirdiği “vatandaşlıkları geri alarak terörizmle mücadele edilmez” sözlerinin sorulması üzerine, yasa teklifinin bizzat kendisi tarafından 13 Kasım’ın ertesinde gündeme getirildiğini hatırlattı.

Fransa’nın savaşların olduğu ülkelerden gelen mültecileri kabule hazır olduğunu söyleyen Hollande, bunun için kontrollerin olması gerektiğini kaydetti. Hollande, mülteci sorununun çözümü için Türkiye’yle kirli pazarlıklara öncülük eden Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ‘ortak duruşunun’ olduğunu kabul etti.

Hükümetin Temmuz ayına kadar nükleer enerjiye dair yol haritasını sunacağını hatırlatan Hollande, elektrik üretiminde nükleer enerjinin payının 2025 yılına kadar yüzde 50’ye düşürülmesi hedefini yineledi. Hollande, tartışmaların odağında olan Almanya sınırındaki Fessenheim Nükleer Santrali’nin kapatılacağını söylerken, diğer santraller için kararın 2019 yılından itibaren kamuya ait elektrik şirketi EDF tarafından alınacağını belirtti.

Başörtüsü ve burqa tartışmalarına da değinen Hollande, üniversitelerde başörtüsü yasağının söz konusu olmadığını beyan etti.

Dış politikaya değinen Hollande, ülkesinin Rusya lideri Vladimir Putin ile birlikte Suriye sorununun çözümü için çalıştığını söyledi. Hollande, Suriye lideri Beşar Esad’ın sorunun çözümünün son anında olmayacağını da iddia etti.

2017 yılındaki seçimlerde adaylık olasılığına ilişkin de konuşan Hollande, bu konudaki kararını yıl sonunda vereceğini ilan etti.

2012 yılında cumhurbaşkanlığına seçilen Sosyalist Parti (PS) üyesi François Hollande, Fransa’nın 1958’den bu yanaki en düşük profilli cumhurbaşkanı olarak öne çıkıyor. İşsizliği bitirme vaadiyle iktidara gelen Hollande döneminde işsiz sayısı daha da artarak günümüzde toplamda 6 milyona ulaşmış durumda.