HRW: Burkina Faso ordusu Türk SİHA’ları ile 60 sivili katletti
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayınladığı bir raporda Burkina Faso ordusunu, dron saldırılarında en az 60 sivili öldürmekle suçladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayınladığı bir raporda Burkina Faso ordusunu, dron saldırılarında en az 60 sivili öldürmekle suçladı.
HRW Perşembe günü yayınladığı raporunda, "Burkina Faso ordusunun hükümet tarafından cihatçı savaşçıları vurduğu şeklinde sunulan üç dron saldırısı, Ağustos 2023'ten bu yana iki pazarda ve bir cenaze töreninde en az 60 sivilin ölümüyle sonuçlandı" dedi.
Yüzbaşı İbrahim Traoré rejimi 2022'de bir darbeyle iktidara geldiğinden bu yana “cihatçı” olarak tanımlanan gruplara karşı son derece saldırgan bir strateji benimsedi. Çeşitli STK'lar ve insan hakları aktivistleri bu operasyonların çok sayıda sivil kayba neden olduğu tepkisinde bulunuyor.
Şüpheli “cihatçılara” yönelik insansız hava aracı saldırılarının görüntüleri düzenli olarak ulusal televizyonlarda yayınlanıyor.
HRW, Eylül ve Kasım 2023 tarihleri arasında onlarca tanıkla görüştüğünü ve bu soruşturma için fotoğraf, video ve uydu görüntülerini analiz ettiğini belirtiyor.
HRW'nin Sahel araştırmacısı Ilaria Allegrozzi raporda, "Burkina Faso ordusu büyük insan gruplarını vurmak için cephaneliğindeki en hassas silahlardan birini kullandı ve çok sayıda sivilin ölümüne neden oldu" diyor.
STK'ya göre saldırılar Türkiye'de üretilen ve dört adede kadar lazer güdümlü bomba taşıma kapasitesine sahip Bayraktar TB2 insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildi.
18 Kasım'da ulusal televizyonda “cihatçıların lojistik üssü" olarak sunulan Boulkessi (kuzey) köyündeki pazara yönelik saldırıda öldürülen sivillere dikkat çekiliyor.
Saldırıda 20 ve 40 yaşlarında iki oğlunu kaybeden 69 yaşındaki bir kişi "Onlar savaşçı değil, esnaf ve sivildi" dedi.
Bidi'de (kuzey) 21 Eylül'de bir insansız hava aracının cenaze töreni için yaklaşık yüz kişinin toplandığı bir çadırı vurduğu ve 24 kişinin öldüğü bildirildi.
HRW'nin görüştüğü bir tanık "Yere saçılmış birçok ceset gördüm, bazıları parçalara ayrılmıştı... vücut parçaları, organlar gibi, korkunçtu" dedi.
Raporda, bölge sakinlerinin bazen bu bölgeleri kontrol eden “cihatçılarla işbirliği yapmaya zorlandığını” belirtiyor.
Kuzeyde, 3 Ağustos'ta 28 kişinin öldürüldüğü bildirilen Bouro köyünün bir sakini, "Bölge hükümet tarafından cihatçı bölgesi olarak kabul ediliyor. Hastaneye gitmeye ve bir insansız hava aracı tarafından yaralandığımızı söylemeye bile korkuyoruz" diyor.