ICAO sivil uçakların saldığı zararlı gazları azaltmayı hedefliyor

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), küresel ısınma hedeflerinin tutturulabilmesi için uçuşlardan kaynaklı karbondioksit (CO2) salınımına dair yeni sınırlamalar getiriyor.

Kanada’nın Montreal kentinde toplanan ICAO’nun yenilenen konseyinde yapılan müzakerelerde, CO2 salınımlarını ‘dondurma’ amacıyla yeni bir mekanizma kurulmasında uzlaşıldı.

191 üyeli ICAO’da bu ülkeleri temsil eden 36 üyeli konseyde yapılan görüşmelerde, dünya nüfusuyla orantılı biçimde artan uçuşların yol açtığı gaz salınımlarının azaltılmasına karar verildi. Bu amaçla, zararlı gaz salınımlarının düzeyinin dondurulmasını sağlayacak yeni bir mekanizmanın önümüzdeki 3 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

ICAO Konseyi’nde varılan uzlaşmayla, uçakların saldığı sera etkili gazların miktarının 2035 yılına kadar en fazla 2020 yılındaki düzeyine gelecek şekilde sınırlandırılması öngörülüyor.

Sivil yolcu ve kargo uçuşlarını yapan uçakların atmosfere saldığı sera etkili gazların azaltılmasına yönelik ‘CORSIA’ adı verilen mekanizmaya yönelik detaylar Cuma gününe kadar müzakere edilecek.