İğne ile idam devri kapanıyor

ABD'nin zehirli iğle ile idamlar için kimyasal madde satın alabildiği son üretici olan Pfizer, ürünlerinin artık idam amaçlı kullanımına izin vermeyeceklerini duyurdu.

Pfizer şirketince yayınlanan basın açıklamasında, şırıngalı idamlarda kullanılacak maddelerin satışının durdurulduğu bilgisi paylaşıldı. “Pfizer, hastaların hayatını kurtaracak veya iyileştirecek maddeler üretir” denilen açıklamada, üretilen maddelerin şırıngalı idamlarda kullanılmasına karşı olunduğu vurgulandı.

Şirketin kararıyla, üretilen maddelerin dağıtımını yapan  distribütörlerin adli infaz kurumlarına satış yapması yasaklandı. Pfizer, böylelikle daha önce benzer yönde karar alan 25 diğer şirketle aynı çizgiyi kabullenmiş oldu.

ABD’de halen 31 eyalette idam cezası uygulanırken, 2014 yılında yaşanan iki vaka nedeniyle şırıngalı idamlar büyük tartışma yaratmıştı. Ohio eyaletinde Dennis McGuire adlı bir idam mahkumu daha önce test edilmemiş maddelerle idam edilmek istenmiş ve 25 dakika boyunca can çekişmişti.

Aynı yıl Joseph Wood adlı bir mahkuma vurulan şırıngadan sonra 90 dakika boyunca can çekişmişti.

ABD federal yasalarına göre idamların şırıngayla yapılması durumunda şırınga edilecek kokteylin mahkumu aynı anda uyutan, kaslarını felç eden ve kalp atışlarını durduran özellikte olması gerekiyor.

Son yıllardaki protestolar nedeniyle birçok ilaç şirketi infaz kurumlarına satış yapmayı reddetmiş ve şırıngalı idamlarda önemli bir düşüş yaşanmıştı. 2015 yılında 28 mahkum şırınga verilerek idam edilirken, bu 1991’den bu yanaki en düşük sayı olmuştu. Bu yılın başından bu yana şırıngalı idam sayısı 16 iken, bunların 6’sı Texas eyaletinde yaşanmıştı.