IKEA diktatör Mübarek rejimiyle işbirliği yapmış

Dünyanın en büyük mağazalar zinciri İsveç tekeli IKEA’nın Mısır’ı 32 yıl diktatörlükle yöneten eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek rejimiyle işbirliği yaptığı açığa çıktı.

İsveç’te günlük yayımlanan Svenska Dagbladet Gazetesinde yayımlanan makalede, IKEA’nın Mısır’da Mübarek rejimini finanse eden Oriental Weavers adlı tekelle 2002 yılında bu yana ticari işbirliğini yaptığını ve IKEA'ya sattığı halılar sayesinde milyarlarca dolar kazanan şirketin bu paraların bir kısmını Mübarek’in partisi Ulusal Demokratik Parti’ye aktarıldığı belirtiliyor.

Ortadoğunun en zengin işadamlarından biri olarak bilinen ve Mısır’da ‘Tekstil Kralı” olarak tanınan Oriantal Weaver’in sahibi Mohammed Farid Khamis’nin Kahire’nin 70 kilometre doğusundaki sanayi bölgesinde büyük tekstil fabrikaları bulunuyor. Ortadoğu’nun iş gazetelerinden Arabian Business, Khamis’nin servetinin 1 milyar civarında olduğunu tahmin ediyor.

Oriantal Weawers’in Avrupa’daki en büyük müşterisi IKEA, 2002 yılından bu yana şirketten düşük fiyatla satın aldığı halıları dünyanın dört bir yanındaki mağazalarında pazarlıyor.

KHAMİS, 15 YIL MÜBAREK’İN PARTİSİNİN MİLLETVEKİLLİĞİNİ YAPTI

Khamis, uzun yıllar Mübarek’in partisi Ulusal Demokrati Parti’sinde Parti Meclisi’nde görev yaptı ve 15 yıl aynı partiden milletvekili oldu. Hüsnü Mübarek’le çok yakın ilişkileri bulunan Khamis’in 2011 yılında halk ayaklanması sonucu görevden alınan Mübarek ailesinin kontrolündeki örgütlere çok miktarda para aktardı. Khamis hakkında onlarca rüşvet ve dolandırıcılık suçundan dava açılmasına rağmen bu davalardan tamamı rejim ile yakın ilişkilerinden dolayı takipsizlikle sonuçlandı.

Mübarek’in iktidardan uzaklaştırılmasından sonra yapılan araştırmalar, Khamis’in Mübarek’in partisini finanse ettiğini, 2010 yılında yapılan seçimlerde Ulusal Demokratik Parti’ye milyonlarca kron aktardığını gösterdi.

MÜBAREK AİLESİYLE ORTAKLIK YAPTI

Khamis, ayrıca Mübarek’in oğlu Cemal Mübarek’le ile birlikte ticari ortaklık yaptı. 1998 yılında birlikte Eygtian Center for Economic Studies’i (ECES) kurdu. Görünüşte kamuoyu oluşturmak amacıyla kurulan ECES, gerçekte iş adamlarına Mübarek’in partisi ve ailesinin denetiminde bulunan kuruluşlara bağışta bulunmaları için baskı yaptı. Cemal Mübarek’in ECES içinde yer alan dört işadamının bakanlığa getirilmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

Uzun yıllar IKEA’da şef olarak çalıştıktan sonra 2008 yılında emekli olan Staffan Bonnevier, Mısır’da acente açmak için 1,5 yıl sık sık Mısır’a gittiğini ve IKEA’nın sahibi Ingvar Kampard’ın direktifiyle büro açtıklarını ve Oriantal Weawers ile anlaşma imzalandıklarını söylüyor.

İKEA MÜBAREK’İN SUÇ ORTAĞI

Svenska Dagbladet’in gerçekleri duyurmasından sonra açıklama yapan insan hakları örgütleri, IKEA’yı Mübarek rejiminin suç ortağı olmakla suçladı. Uluslararası Af Örgütü’nün şirketlerin sorumluluğunu takip eden yöneticilerinden Kathleen McCaughey, bir halkı baskı altında tutan bir rejimi destekleyen ilişkiler içine giren IKEA’nın baskıya ortak olduğunu söyledi.

İsveç tekellerinin yurtdışındaki çalışmalarını inceleyen Swedwatch’un yetkililerinden Alice Blondel de, “Eğer bir acente yolsuzluklara karışan ve demokratik olmayan bir rejime katkıda bulunuyorsa, ondan mal satın alan da dolaylı olarak baskıya ortak olur” diyor.

IKEA'NIN KURUCUSU VE SAHİBİ ESKİ BİR NAZİ

Aşırı karlar elde etmek için her yolu mubah gören, servetinin ardında balta girmemiş ormanların talanı, çocuk ve mahkum emeği sömürüsü ve sendika düşmanlığı yatan IKEA'nın Mübarek rejimini desteklemesi şaşırtıcı değil.

İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) “Gizli” damgalı belgelerinde, IKEA'nın kurucusu ve sahibi Kamprad'ın İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi bir örgüt olan ve Hitler'i destekleyen 'İsveç Sosyalist Birliğe' üye olduğu ve örgütün lideri Per Engdal ile yakın ilişki içinde olduğu bilgileri yer alıyor.

Uzun yıllar eski bir Nazi olduğunu gizleyen Kamprad, belgelerin yayımlanmasından sonra eski bir Nazi olduğunu kabul etmiş ancak örgüte üye kazandırdığı suçlamalarını reddetmişti.