İklim koşulları AB’deki tahıl hasadını düşürdü

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olumsuz hava koşulları ve mevsimlerdeki beklenmeyen hava olayları nedeniyle tahıl üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığı bildiriliyor.

Fransız Tarım Bakanlığı’na bağlı istatistik kurumu AGRESTE tarafından yayınlanan verilere göre, Avrupa Birliği’nin (AB) 28 ülkesinde tahıl hasadında geçtiğimiz yıla oranla ciddi bir gerileme kaydediliyor. Yaşanan düşüşte özellikle aşırı yağışlar, mayıs ve haziran aylarında güneşli günlerin az olması ile temmuz ve ağustostaki yağmurların yetersiz olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

2015’te yumuşak buğday hasadının toplamda 152,7 milyon tonu bulduğu AB’de bu türdeki toplam hasadın yıl sonuna kadar 135 milyon tona gerilemesi bekleniyor.

FRANSA, ALMANYA, BRİTANYA VE POLONYA’DA DÜŞTÜ

Tahıl ürünlerindeki hasadın özellikle Almanya ve Fransa gibi AB’nin toplam üretiminin üçte birinden fazlasını elinde bulunduran ülkelerdeki düşüş nedeniyle gerilediği belirtilen rapora göre, Güney, Orta ve Doğu Avrupa’daki bazı ülkelerde ise artış kaydediliyor.

Fransa’da yumuşak buğday hasadı geçtiğimiz yıla oranla üçte bir gerileyerek 28 milyon tona düşerken, Almanya’da ise 26,4 milyon tondan 24,4 milyon tona gerileyecek. Britanya’da 2015’te 16,4 milyon ton olan yumuşak buğday türü hasadı bu yıl 14,5 milyon tona düşerken, Polonya’da 500 bin ton düşüşle 10,4 milyon tone gerileyecek.

Yumuşak buğday üretimi İspanya’da 5,4 milyon tondan 6,7 milyon tona, Romanya’da 7,9 milyon tondan 8,4 milyona, Bulgaristan’da ise 4,9 milyondan 5,6 milyon tona yükseldi. İtalya’da da yaklaşık 200 bin ton artışla 3,2 milyon ton yumuşak buğday elde edildi.

MISIR HASADI MACARİSTAN, POLONYA VE İSPANYA SAYESİNDE ARTTI

AB’deki mısır üretimi ise 1,5 milyon tonluk artışla 59,9 milyon tona yükselirken, bunda özellikle Macaristan’da bu üretimin 6,5 milyondan 8,9 milyon tona yükselmesinin payı olduğu kaydedildi. Polonya ve İspanya’daki mısır üretiminin de önemli oranda arttığı araştırmada yer aldı.

28 AB ülkesinde ayçiçek hasadının da 1 milyon 180 bin tondan 1 milyon 230 bin tona yükseleceği hesaplanıyor.