Irak’ta gösteriler ve siyasi belirsizlik sürüyor

Irak’taki gösterilerden ötürü istifa eden Başbakan Adıl Abulmehdi’nin yerine halen yeni hükümeti kurmak için bir görevlendirme yapılamadı.

Irak’ta 1 Ekim'de başkent Bağdat ve Arap Şiilerin yaşadığı güneydeki Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Nasıriye, Divaniye, Qadisiye kentlerinde başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Başbakan Adıl Abdulmehdi, göstericilerin de isteği olan istifasını 29 Kasım'da verdi. Yasal olarak Abdulmehdi’nin istifasından sonra cumhurbaşkanının, 15 gün içinde yeni hükümeti kurmak için görevlendirme yapması gerekiyordu. Abdulmehdi, 29 Kasım'da istifa etmesine rağmen, istifası parlamento tarafından onaylandığı gün olarak kabul edildiği için Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 19 Aralık'a kadar yeni hükümeti kurmak için birini görevlendirmesi belirlendi. Yeni hükümeti kurmak için görevlendirme süresi yarın dolmak üzere. Buna rağmen henüz herhangi bir görevlendirme yapılmadı. Cumhurbaşkanı Salih, yeni hükümetin kurulması için koalisyon, liste, parti ve siyasi şahsiyetlerle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Hükümeti kuracak kişi üzerinde herhangi bir uzlaşmaya varılamadı. Öte yandan göstericiler de kurulacak herhangi yeni bir hükümeti kabul etmiyor.

GÖREVİ BIRAKMASI GEREKİYOR ANCAK...

Abdulmehdi’nin yasalara göre 29 Aralık'ta görevi devretmesi gerekiyor. Ancak şu ana kadar yeni başbakan ve hükümet ortada  olmadığı için görevini devredeceği kimse yok.
Bunun üzerine bir açıklama yapan Abdulmehdi, yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini söyledi.
Abdulmehdi, yeni hükümet kurulup göreve başlayana kadar, başbakanlık yapmaya devam edeceğini belirtti.
Abdulmehdi ayrıca, kurulacak olan hükümete destek vereceğini de söyledi.
Abdulmehdi, 2020 bütçe yasa tasarısının hazır olduğunu kaydederken, yeni başbakanın kim olacağı sorusuna, “Bu konuda siyasi istişareler devam ediyor” yanıtını verdi.

BAŞBAKANLIK İÇİN İSİMLER SUNULDU

Cumhurbaşkanı Salih’in yaptığı görüşmelerde bir uzlaşma sağlanamamasına rağmen, parti, koalisyon ve listeler tarafından başbakanlık için bazı isimlerin sunulduğu belirtiliyor. Bu isimler arasında Dava Partisi’nden istifa eden eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani, Basra Valisi Esad İdani ve Muhabarat Kurumu Başkanı Mustafa Kazımi’nin olduğu belirtiliyor.
Göstericiler tarafından da başbakanlık için isim önerildiği öğrenildi. Bu kişininse yargı mensubu Raid Cuhi olduğu kaydedildi.
Adı başbakanlık için geçen Muhammed Şiya Sudani için Kanun Devleti ve Fetih koalisyonlarının hemfikir olduğu kaydedilirken, Sairun Koalisyonu’ndan Sudani’ye destek gelmemişti.
Bazı protestocular da Sudani’nin bağımsız bir isim olmadığını ve hükümeti kurmakla görevlendirilmesini kabul etmeyeceklerini ifade etmişti.