Irak’ta siyasi gerilim yükseliyor

Irak’ta hükümet içinde reform yapılanması için başlatılan süreç giderek siyasi bir krize evrilirken, siyasi krizin aşılmaması üzerine Bağdat’ın Tahrir meydanındaki gösteriler yeniden başladı.

Dün akşam Irak parlamentosunda yapılan oturumun ardından, Haydar Ebadi’nin iki gün önce parlamentoya sunduğu yeni hükümet listesinin bugün oylanması için yapılması planlanan oturumun, güvenlik gerekçesi ile parlamento başkanı Selim Ciburi tarafından ertelenmesine tepki gösteren bazı parlamenterler mecliste oturma eylemine başladı.

‘HALK YENİDEN ALANLARDA’

Reform çalışmalarının bazı kesimler tarafından farklı mecralara çekilmesini belirten on binlerce kişi ise, Bağdat’taki Tahrir meydanında toplanarak gösterilere başladı. Toplanan kitle reformların bir an önce yasalar çerçevesinde yapılmasını talep ediyor.

‘KÜRT FRAKSİYONLAR TOPLANTIDA’

Irak’ta yaşanan siyasi krizin farklı alanlara kaymasından sonra Irak parlamentosunda bulunan Kürt partilerine ait parlamenterler ise ortak bir yol izlemek için bugün Goran Hareketi Irak milletvekili ve parlamento başkan yardımcısı Aram Şêx Muhammed’in Bağdat’taki evinde toplandı. Edinilen bilgilere göre, toplantıda, Kürt vekiller taraf olmamak ve anayasal çerçevede kalmak şeklinde tartışmalar yürüttü. Toplantıdan birlikte hareket etme kararı çıkılması beklenirken, Kürtlerin kendi aralarında ortak hareket etme noktasında fire verebilecekleri de tahmin ediliyor.

‘PARLAMENTODA GREV’

Irak parlamentosu başkanı Selim Ciburi, parlamentonun bugün gerçekleştirilmesi planlanan oturumun güvenlik gerekçesiyle ertelediğini açıkladı. Bu karara tepki gösteren bir grup parlamenter, bir kez daha parlamentoda oturma eylemine başladı.

‘EYLEDEKİ PARLAMENTERLER CİBURİ’NİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTİYOR’

Perşembe günü gerçekleşen oturumda, 328 sandalyeli Irak parlamentosunda 174 parlamenterin katıldığı oylama sonucunda, 171 evet oyu sonrasında parlamento başkanı Selim Ciburi ve yardımcıları Aram Şêx Mihemed ve Humam Hemudi görevden alınmıştı. Parlamento oturumunda ayrıca yapılacak oylama ile yeni parlamento başkanının seçilmesi kararlaştırılmıştı. Eylemdeki parlamenterler tarafından yeni başkanın bugün seçilmesi bekleniyor.  Abdülkerim Ebtan ile Abdülaziz Ecman adlı parlamenterler Sünniler’in parlamento başkanı adayları oldukları ileri sürülürken, Kürdistan İslami Birlik Partisi’nden (Yekgırtu) Adil Nuri’nin ise Kürtlerin kontenjanı olan parlamento başkanı ikinci yardımcılığına aday gösterileceği belirtiliyor.

‘SELİM CİBURİ’NİN GÖREVDEN ALINMASI YASAL DEĞİL’

Irak parlamento başkanlığı ofisi perşembe günü yapılan oturumun resmi olmadığı, parlamento oturumunun gerçekleşmesi için yeterli çoğunluğun sağlanmadığı ifade edilmişti. Açıklamada aynı zamanda parlamento içinde oturma eylemi başlatan parlamenterlerin, parlamento başkanı olmadan karar almalarının yasal olmadığı kaydedilmişti. Parlamento başkanlığı ofisinin gösterdiği bu tepkiye rağmen, parlamenter grubun bugün parlamento oturumunu gerçekleştirecekleri ve yeni bir parlamento başkanı ile yardımcılarını seçecekleri öğrenildi.

‘EMAR HEKİM 3 BAŞKANIN DEĞİŞTİRİLMESİ DOĞRU DEĞİL’

Irak parlamentosunda reform çalışmalarının siyasi bir krize dönüşmesinden sonra bir açıklama yayınlayan Irak İslami yüksek şura başkanı Emar Hekim 3 başkanın bu süreçte değiştirilmesinin Irak devletinin sorunlarını daha da derinleştireceğini belirterek, “Irak’ta reform isteminde bulunmak ve reformların gerçekleştirilmesine destek sunmak bütün siyasi tarafların görevidir. Fakat bu süreçte 3 başkanın değiştirilmesini istemek siyasi sorunları derinleştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Herkesin kanunları esas alması gerekiyor” dedi.

‘BM TEMSİLCİSİ IRAK’TA YAŞANAN SADECE DAİŞ’E YARIYOR’

Öte yandan Irak’ta yaşanan siyasi krizi değerlendiren BM Irak özel temsilcisi yardımcısı Gyrogy Busztin siyasi taraflara çağrıda bulunarak, “Irak’ta siyasi çözümün önünü tıkamak ve yeni krizler yaratmak sadece DAİŞ çetelerine yarıyor. Yaşanan siyasi kriz DAİŞ ile mücadeleye de büyük etkide bulunuyor. Umarım siyasi taraflar bunları göz önüne alarak krizi daha fazla derinleşmeden çözerler” diye konuştu.