Irak’ta 'yolsuzluk karşıtı' vekil rüşvetle yakalandı, mahkum edildi

Irak’ta yolsuzlukla mücadelede adı öne çıkan vekillerden Mahmud Molla Talal, rüşvet alırken suç üstü yakalandı. Yolsuzlukla kangrenleşen ülkede nadiren gerçekleşen davada, Talal altı yıl hapse mahkum edildi.

Mahmud Talal’ın Kasım ayında Sanayi Bakanlığı’nı yolsuzluk konusunda sorgulaması gerekiyordu. Bu durum, Başbakan’ın kabinede değişiklikler yapacağını açıkladığı bir döneme denk gelmişti. Başbakan, ilk görevlendirmenin Sanayi Bakanlığı’na yapılacağı işaretini vermişti.

Hükümetin yolsuzlukla mücadele komisyonuna göre, Talal’ın elinde bir koz bulunuyordu. Komisyona göre, Talal “bakanlığa bağlı özel bir grubun bakanlıktaki tüm kamu ihalelerini aldığını” ortaya çıkarmıştı.

Ancak Talal, bu olayı Meclis’e getirmeden önce kendisi rüşvet tuzağına düştü. AFP’nin komisyona dayandırdığı haberine göre Bakan Salih El Cuburi’nin bir yakını, Talal’a susması karşılığında 250 bin dolar rüşvet sözü verdi.

Milletvekili Talal, yolsuzlukla mücadele komisyonundan bir ekibin onu izlediğinin farkında değildi. İlk ödeme yapıldığında baskın yapan ekip, Talal’in aracından 150 bin dolar çıkardı. Vekilin tutuklanması için suç üstü yapıldığı belirtiliyor.

Talal, parlamentoda küçük bir grup olan Hikma partisine bağlı. Adli kaynaklara göre, Talal Bağdat’taki bir mahkeme tarafından altı yıl hapse mahkum edildi.

Irak’ta genellikle seçilmişler, memurlar veya iş adamları yolsuzluk suçlamasına resmi olarak konu olmadan önce, paraları ile birlikte kaçıyorlar. Daha önce iki eski Ticaret Bakanı kamu fonlarından 2 milyon euroyu zimmetlerine geçirmekten gıyabında mahkum edilmişti. Başka sorumlular ve iş adamları da benzer şekilde mahkum edildi.

Resmi verilere göre 2003 yılından bu yana, devlet bütçesinin yüzde 90’ını oluşturan petrolden 750 milyar euro gelir elde edildi. Ancak bu gelirlerin yarısından fazlası, diğer bir ifadeyle 410 milyar euro buharlaştı.

Yolsuzluklar, 1 Ekim’de patlak veren halk hareketinin de temel nedenlerinden birini oluşturuyor. Sistem değişikliği isteyen protestocular şiddetli müdahalelere maruz kaldı. Şimdiye kadar 460’a yakın kişi öldü, 25 bin kişi yarlandı.