İran’da şimdi de modacılara başörtüsü operasyonu

İran’da başörtüsü yasağına uymadığı gerekçesiyle şimdi de moda dünyasında çalışanlara yönelik operasyonlar yapıldığı öğrenildi.

İran medyasında yer alan haberlere göre, son dönemlerde Instagram üzerinden başörtüsüz fotoğrafları yayınlandığı gerekçesiyle birçok model ile fotoğrafçı gözaltına alındı. ‘Örümcek 2’ adı verilen operasyonlarda en az 8 moda çalışanı mankenin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında birçok fotoğrafçıyla vizajistin olduğu da öğrenildi.

İran’da kadınların başörtüsüz dolaşmasının yasak olduğu bilinirken, mağazaların önündeki plastik vitrin mankenlerinin dahi başörtülü olması gerekiyor. Ayrıca moda dergileri de yasak.

Bu nedenle birçok modacının yeraltına inerek, defileleri gizli olarak organize ettikleri biliniyor. ayrıca Instagram ve Telegram gibi ağlar üzerinden internetten satış yapılması tercih ediliyor.

İran’da ‘reformcu’ olarak lanse edilen Hasan Ruhani ve hükümetin bu konudaki tutumunun çok sert olmadığı görülürken, yargıda etkili olan muhafazakar din adamları ‘toplumun İslam’dan koparılması tehlikesini’ öne sürerek radikal kararlar alıyorlar. Muhafazakarlar sık sık ‘Batılıların kültürel işgali’ teorisini öne sürüyorlar.