Isha Fırtınası: İrlanda ve Birleşik Krallık ağır etkilendi

Birleşik Krallık ve İrlanda’yı vuran Isha Fırtınası nedeniyle on binlerce ev ve işyeri elektriksiz kaldı, ulaşım ciddi bir şekilde aksadı.

İrlanda kamu medyası RTE'ye göre İrlanda'nın elektrik şebekesi operatörü ESB, özellikle ülkenin kuzeybatısında pazartesi sabahı itibariyle 235 binden fazla ev ve iş yerinin elektriksiz kaldığını belirtti.

Şebeke yetkililerinden Brian Tapley, elektriğin gün içinde geri gelmesini beklediklerini, ancak bazı müşteriler için bunun birkaç gün sürebileceğini söyledi.

 RTE'ye göre, pazar günü Dublin havaalanında hava trafiğinin yüzde 25’ine denk gelen yaklaşık 150 uçuş iptal edildi, ancak trafik pazartesi sabahı yeniden başladı. Şebeke operatörüne göre Kuzey İrlanda'da 45 bin müşteri elektriksiz durumda.

Enerji Ağı Birliği Genel Müdürü Lawrence Slade, pazartesi sabahı BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu fırtınanın endişe verici yönlerinden biri de neredeyse tüm ülkeyi vurmuş olması" diyerek Britanya'nın dört bir yanına teknisyen göndermekte zorlandıklarını belirtti.

Pazartesi sabahı raylara düşen ağaçlar ve sel nedeniyle tren seferlerinin yapılamadığı İskoçya'da gece boyunca şiddetli rüzgarlar için kırmızı alarm verildi. Trafiğin gün ortasına kadar yeniden başlaması bekleniyor.

Network Rail sözcüsü, "Yüzlerce teknisyen elektrikli testerelerle çoktan yola çıktı" dedi.

İngiltere'nin hava durumu ajansı Met Office'e göre, İngiltere'nin kuzeydoğusunda saatte 160 km'ye varan rüzgarlar kaydedildi. Isha, Eylül ayından bu yana adı konulan dokuzuncu fırtına.

PARİS’TE PARKLAR VE MEZARLAR KAPATILDI

Fırtına nedeniyle Fransa’ da da tedbirler alındı. Irène fırtınasından sonra alçak basınç sistemi Isha ülkenin bir bölümünde esiyor. Rüzgarın şiddeti Cotentin yarımadasının kuzeyinde 140 km/saatin üzerine çıkarken, Côte d'Albâtre ve Côte d'Opale'de 120 km/saate ve Brittany'den Normandiya'ya kadar iç kesimlerde 90 ila 100 km/saate ulaştı. Paris bölgesinde parklar, bahçeler ve mezarlıklar kapatıldı.