İşkenceci ve katil Gambiya İçişleri Bakanı İsveç'e iltica etti

AKP Hükümeti'nin ”Stratejik ortağı” Gambiya'nın zalimliğiyle tanınan işkenceci İçişleri Bakanı Ousman Sonko, anlaşmazlığa düştüğü Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh tarafından görevden alınınca İsveç'e gelerek iltica talebinde bulundu.

Sonko, 1994 yılında bir darbe yaparak ülkenin yönetimini ele geçiren Yahya Jammeh'in en yakın adamlarından biri olarak biliniyordu. Kısa bir süre Ispanya'da büyükelçilik yapan Sonko, bir kaç dönem değişik bakanlıklarda bulunmuştu.

”Gianako” adlı internet sitesi Sonko'nun diktatör Jammeh'in en zalim bakanlarından biri olduğunu, pek çok cinayet ve faili meçhulun sorumlusu olduğunu yazdı. Sonko, Gazeteci Deyda Hydara ile muhalefet partisi üyeleri ve 40 Ganalı’nın ölümünden de sorumlu tutuluyor.

SOĞUK KANLI KATİL VE TECAVÜZCÜ

The Gambia Echos Gazetesi Genel Yayın Müdürü G. Sankareh de,  Gambiyalıların çoğunun Sonko'yu soğuk kanlı katil ve tecavüzcü olarak gördüğünü söylüyor. Yaz aylarında da Freedom Newspaper, Sonko'nun bir yıl süren sonuncu evliliğinin sadakatsiz olması nedeniyle sona erdiğini, evlilik dışı 30'u aşkın çocuğunun olduğunu kamuoyuna duyurmuştu.

AFP, Gambiya Devlet Televizyonu'nun Sonko'nun yerine daha önce Jammeh'e darbe düzenlemek suçundan mahkum olan Momodou Aliue Bah'ın İçişleri Bakanı olarak atandığını duyurduğunu aktardı.

Sonko'unun uzun yıllar Jammeh'le birlikte çalıştığı ve diktatörün gerçekleştirdiği pis işlerini bildiğini ve açıklaması durumunda işten atmanın Jammeh'e pahalıya mal olabileceği yorumları yapılıyor.

Önümüzdeki aylarda yapılacak seçimler öncesi rejimin muhalefet partisine yönelik saldırı ve tutuklamaları ve göz altında bir muhalifin öldürülmesi Uluslararası Af Örgütü'nün tepkilerine yol açmış, Birleşmiş Milletler Jammeh'tan olayın soruşturulmasını talep etmişti.

JAMMEH: BAN Kİ-MOON VE AF ÖRGÜTÜNÜN CANI CEHENNEME!

Jameh, Fransızca haftalık yayımlanan Jeune Afrigue dergisine ”Ban Ki-Moon ve Uluslararası Af Örgütü'nün canları cehenneme! Onlar kim ki böylesi bir talepte bulunuyorlar? Sorun nedir? Sıradan insanlar tutukevinde sorguda ölüyor. Bana hiç kimse kendi ülkemde ne yapacağımı söyleyemez” açıklamasını yapmıştı.

Hiçbir eleştiriye tahammül etmeyen Jammah, Hükümeti eleştiren gazetecilere de ”Allahtan başka kimseden korkmam. Beğenmiyorsanız cehenneme gidin” diyerek hakaret etmişti.

TÜRKİYE'DE KIRMIZI HALILAR SERİLEREK KARŞILANDI

Tüm eşcinsellerin kafasını kestireceğini söyleyen Jammeh, Afrika ve dünya basınında yoğun eleştiriler alır ve diktatör olmakla suçlanırken, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Jammeh ve Sonko'yu Türkiye'ye davet etti. Ülkesinde gerçekleştirdiği katliamlar nedeniyle Lahey Adalet Divanı'nda hakkında suç duyurusunda bulunulan darbeci Jammeh'i kırmızı halılar sererek karşıladı.

GAMBİYA İLE TÜRKİYE ARASINDA STRATEJİK ORTAKLIK

İçişleri Bakanlığı'nın internetteki resmi sitesinde 11.02.214 tarihinde yayınlanan duyuruda ”Gambiya Cumhurbaşkanı Sayın Yahya Jammeh ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün davetlisi olarak 10-12 Şubat 2014 tarihleri arasında ülkemize resmi bir ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamında, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Gambiya İçişleri Bakanı Ousman Sanko arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmeler sonrası; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gambiya Cumhuriyeti Hükümeti arasında 'Güvenlik İşbirliği Anlaşması' imzalandı” ifadelerine yer veriliyordu.

İmzalanan anlaşmanın Gambiya ve Afrika ülkeleriyle Türkiye'nin stratejik ortaklığının güçlendirmesine katkıda bulunacağı öne sürülüyor.

TÜRKİYE GAMBİYA'YA İŞKENCEHANELER İNŞA ETTİ

Anlaşmanın imzalanmasından 5 ay sonra da 2014 Temmuz'unda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) öncülüğünde bir heyet, Gana'ya giderek İçişleri Bakanı Sonko ve diğer Gambiyalı yetkililerle görüşmelerde bulundu.

Gambiya'da polis akedemisi ve bazı karakollların inşa edilmesi üzerinde görüş birliğine varıldı. Toplantıda Sonko, Gambiya'nın barış içinde yaşayan bir ülke olduğunu iddia ettikten sonra ülkelerinin yakın gelecekte büyük güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceğini, bu nedenle de Türkiye'nin Gambiya'ya geçmişte verdiği desteği önümüzdeki günlerde de sürdürmesini istediklerini söyledi.

Türkiye'nin inşa ettiği polis merkezleri ve karakollarda işkencelerini sürdüren Sonko, Jammeh ile anlaşmazlığa düşünce soluğu İsveç'te aldı. İsveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, konu hakkında her hangi bir açıklama yapmazken, Göçmen Dairesi yetkililerinden Irene Sokolow, Sonko'nun iltica talebininin diğer ilticacıların talepleri gibi değerlendireceklerini söyledi.

Göçmen Dairesi yetkilileri, Sonko'nun İsveç'in neresinde bulunduğunu açıklamaktan kaçınıyor.

 

...