İspanya’da azınlık hükümetine doğru

İspanya’da geçtiğimiz Aralık ve Haziran aylarındaki iki seçime rağmen hükümet kurulamazken, Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) Başbakan Mariano Rajoy’un partisinin azınlık hükümetine müsade etmesi yönünde çabalar olduğu görülüyor.

Haziran ayında yapılan erken seçimlerden sonra Halk Partisi (PP) lideri Başbakan Mariano Rajoy’un koalisyon hükümeti kurma çabalarına PSOE Genel Başkanı Pedro Sanchez’in yanaşmadığı biliniyordu. Çalışanları ve dar gelirlileri hiçe sayan Rajoy’un politikalarına sol seçmenin tepkisi nedeniyle karşı çıkan Sanchez’in parti içinden ara formüllere zorlandığı öğrenildi.

Ülkenin en büyük bölgelerinden Andaluzya’daki PSOE örgütünün bu yönlü baskı yaptığı ve sağcı Başbakan Rajoy’un PP’sinin azınlık hükümetine onay verilmesi yönünde görüş bildirdiği duyuruldu. PSOE’nin Andaluzya örgütünün önemli ismi Juan Carnejo, “Yeni bir seçimin yapılmaması yönünde ‘fikir birliği’ var ve bunun için en iyi yol başbakan seçiminde oy kullanmamaktır” diye konuştu.

PSOE ÇEKİLİRSE RAJOY HÜKÜMETİ KURABİLECEK

Haziran’daki seçimlerde de pek bir değişim yaşanmamışken, partilerin 350 üyeli parlamentodai sandalye ise şu şekilde gerçekleşmişti: PP: 137, PSOE: 85, Podemos: 71, liberal Ciudadanos: 40 ve diğerleri: 25. Mariano Rajoy’un partisinin tek başına hükümet olabilmesi için PSOE’nin parlamentodaki oylamaya katılmaması yeterli olacak.

İspanya’da hükümetin kurulamamasının Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri de etkilemesi bekleniyor. Son olarak AB Komisyonu tarafından 15 Ekim’e kadar 2017 bütçesinin belirlenmesi ve yüzde 4’ün üzerindeki bütçe açığının düşürülmesi için tarih verilmişti.