İspanya’da hükümet kurulamadı, yeni seçimler kesin

İspanya’da Aralık ayında yapılan genel seçimlerden bu yana koalisyon kurulamaması nedeniyle parlamentonun fesh edileceği duyuruldu.

İspanya’da Aralık ayında yapılan genel seçimlerden bu yana koalisyon kurulamaması nedeniyle parlamentonun fesh edileceği duyuruldu. Kral VI. Felipe’nin bu kararı Parlamento Başkanı Patxi Lopez Alvarez’e illetiği öğrenildi.

Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamada, VI. Felipe’nin Lopez’e yeni hükümetin kurulması için başbakanlığa aday siyasetçi olmadığını bildirdiği kaydedildi.

Bu gelişmeyle birlikte parlamentonun feshine ilişkin süreç başlamış oldu. Her ne kadar yasal olarak hükümetin kurulması için öngörülen süre 2 Mayıs’ta dolsa da, o tarihe kadar hükümetin kurulması artık neredeyse imkansız.

Konuya ilişkin açıklama yapan Parlamento Başkanı Lopez, Kral VI. Felipe ile yaptığı görüşmenin son olduğunu ve parlamentonun feshine dair kararnameyi çıkaracaklarını söyledi.

İspanya’da 20 Aralık’ta yapılan seçimlerde iktidarda olan muhafazakar Halk Partisi (PP) ciddi oy kaybına uğramıştı. Seçimlerden ikinci ve üçüncü parti olarak çıkan Sosyalist Parti (PSOE) ile radikal sol ittifak Podemos arasındaki anlaşmazlıklar giderilememişti.

Olası yeni seçimlere partiler yine aynı adaylar ve programlarla gidecek.  Son seçimlerde PP yüzde 28,7, PSOE yüzde 22, Podemos yüzde 20,7 ve liberal Ciudadanos yüzde 13,9 oy almıştı.

Anketler, 26 Haziran’da yapılması planlanan seçimlerde partilerin son seçime benzer sonuçlar alacağını gösteriyor.