İspanya erken seçimlerinde sonuç değişmeyecek

İspanya’da 26 Haziran’da yapılacak erken genel seçim kampanyası devam ederken, Aralık ayından çok da farklı bir sonuç beklenmiyor.

Sol muhalefeti bir araya getiren Podemos’un ise oylarını arttırarak Sosyalist Parti’yi (PSOE) geride bırakacağı öngörülüyor.

Seçimlere ilişkin son 3 günde yayınlanan anketlere göre, Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki muhafazakar Halk Partisi (PP) oyların 28 ile 29,5’ini alarak birinci parti olmaya devam edecek. Ancak PP’nin yüzde 45 oy aldığı 2011 seçimlerine oranla yaşadığı büyük oy kaybını telafi etmesi mümkün görünmüyor.

GESOP, Celeste-Tel, TNS Demoscopia şirketlerinin anketlerine göre, radikal sol Podemos ile ittifak yaptığı diğer sol partilerin oluşturduğu Unidos Podemos listeleri yüzde 24 ile 25’i arasında bir oya ulaşacak. Unidos Podemos’un solun en büyük, ülkenin ise ikinci gücü olması bekleniyor.

Çalışanları ve dar gelirlileri hiçe sayan liberal politikaları nedeniyle sol seçmenin desteğini yitiren PSOE’nin oy oranı ise yüzde 21 olarak ölçülüyor. Anketlere göre liberal Ciudadanos’un oyları yüzde 15 civarında olacak.

Geçtiğimiz 20 Aralık’ta yapılan seçimlerdeki oy oranları ise şöyle olmuştu: PP: yüzde 28,7; PSOE: yüzde 22; Podemos: yüzde 20,7; Ciudadanos: yüzde 13,9. Son seçimlerde PP 123, PSOE 90, Podemos 69 ve Ciudadanos 40 sandalye kazanmışlardı.