İsrail: Iron Dome hareket halindeki gemilerde de başarılı oldu

İsrail’de bugüne kadar sadece karada denenen Iron Dome adlı füze savunma sisteminin hareket halindeki gemilerde de başarılı olduğu duyuruldu.

İsrail Donanması’na bağlı Savaş Sistemleri Geliştirme Birimi komutanı Ariel Shir, ülkesinin bugüne kadar karada denenen füze savunma sistemi Iron Dome’un denizde de denendiğini söyledi.

Shir, denizde hareket halindeki gemiye yerleştirilen füze savunma kalkanının karadan fırlatılan füzeleri etkisiz hale getirmeyi başardığını kaydetti.

Ariel Shir, bu sayede İsrail’in önümüzdeki dönemde Akdeniz’deki gaz yataklarının yanı sıra gemilerin korunmasını kolaylaştıracağını belirtti. Shir’in özellikle Gazze Şeridi’nden atılan roketlere atıfta bulunduğu tahmin ediliyor.

Ancak İsrail’in Akdeniz’deki gaz yatakları Gazze Şeridi’nden atılan füze veya roketlerin vuruş mesafesinden oldukça uzakta bulunuyor.

Iron Dome adlı füze savunma sistemi bugüne kadar daha çok Gazze Şeridi’nden atılan roketlere karşı kullanılıyordu. İsrail ordusu, Gazze’den atılan roketlerin yüzde 90’ının bu sistem sayesinde etkisiz hale getirildiğini savunuyor.

İsrail Donanması’nın Akdeniz’de hareket halindeki gemideki füze savunma sistemi denemesinin iki hafta önce yapıldığı da bildirildi.