İsveç iltica yasalarını sertleştiren tasarıyı kabul etti

Geçtiğimiz yıl 160 bini aşkın mültecinin sığınma başvurusunda bulunduğu İsveç’te iltica yasaları sertleştiriliyor.

Parlamento’da yapılan oylamada, iltica yasalarını sertleştiren tasarı kabul edildi. Tasarı, ülkeye gelen mültecilere verilen sınırsız oturum izinleri yerine süreli izinler verilmesini ve aile birleşimlerinin zorlaştırılmasını öngörüyor.

Söz konusu değişiklikler önümüzdeki 3 yıl için geçerli olacak. Tasarıya 240 milletvekili evet oyu verirken, 45 hayır oyu çıktı.

Oylamada sosyal demokratlar, Yeşiller gibi sol partilerin yanı sıra sağ partiler iltica yasalarının sertleştirilmesi yönünde görüş bildirdi. 20 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yeni yasada belirlenen kurallar, 24 Kasım’dan itibaren ülkeye gelen mülteciler için geçerli olacak.

Avrupa Birliği (AB) içerisinde Almanya’dan sonra en çok mülteci alan ülke olan İsveç, 10 milyonluk nüfusuyla her bin kişiye en yüksek oranda mültecinin düştüğü ülkelerin başında geliyor. Bugüne kadar mültecilere karşı ılımlı politikalarıyla bilinen ülkede geçtiğimiz yıl ilk kez ciddi konut sıkıntısı yaşanmış ve mültecilerin önemli bir kısmı sokakta kalmıştı.

Hükümet daha önce de sınır kontrollerini arttırmış ve toplu sınırdışıların yapılacağını duyurmuştu. Yeni kabul edilen iltica yasalarına kiliseler ve sivil toplum örgütleri sert tepki göstermişti.