İsveç'te polis mesleğine ilgi yok

Polis Federasyonu Başkanı Lena Nitz, ortaya çıkan tablonun oldukça ciddi olduğunu ve bir şeylerin yolunda gitmediği sinyalini verdiğini söyledi ve yetkililerden önlem almalarını istedi.

İskandinavya ülkelerinden İsveç, polis bulmakta güçlük çekiyor. Polis meslek eğitimi için bu yılın bahar ayında 300 öğrenci alınacaktı. Ancak başvurularda gençlerin polis mesleğine ilgi göstermedikleri görüldü. Polis Yüksek Okulu'na eğitim görmek için gerekli yeterliliği gösteren 257 öğrenci bulunabildi.

Polis Federasyonu Başkanı Lena Nitz, ortaya çıkan tablonun oldukça ciddi olduğunu ve bir şeylerin yolunda gitmediği sinyalini verdiğini söyledi ve yetkililerden önlem almalarını istedi.

Polis olmak için başvuruda bulunanların sayıları azalırken aynı zamanda görev yapan polislerin de ayrıldıkları ve başka meslekleri seçtikleri gözlemleniyor. Geçtiğimiz yıl 832 polis istifa ederken polis yardımcılarından sadece 646'sı polis olmayı kabul etti.

HER 10 POLİSTEN 8'İ İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Gençlerin polis mesleğine ilgi göstermemesinin ve görev yapan polislerin istifa etmelerinin başta gelen nedenlerinden biri düşük ücretler. Polislerin işe giriş ücretleri brüt 23 bin kron civarında. 2008 yılında yapılan düzenlemelerden sonra polislere hafta sonları ve gece görevleri için verilen ödemeler de azaltıldı.

Yeterli sayıda polisin olmaması, çalışma temposunun yoğunluğu ve polis teşkilatının geçtiğimiz yıl yeniden yapılandırılması polis teşkilatını krize sürükledi. Geçtiğimiz yıl Novus Opinion adlı kamuoyu araştırma kuruluşunun yaptığı araştırma her 10 polisten 8'inin istifa etmeyi düşündüğünü gösterdi.

'ARTIK YETER' DİYEN POLİSLER MEYDANLARA ÇIKTILAR

Polisler geçtiğimiz yıl içerisinde çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin arttırılması için Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanına binlerce mektup yolladılar. Taleplerine olumlu yanıt alamayınca da “Artık Yeter” kampanyasını başlatarak meydanlara çıktılar.

Polisler, işe giriş ücretlerinin 25 bin krona, 5 yıl çalışan polislerin de aylık ücretlerinin 28 bin krona yükseltilmesi talep ediyorlar. Tüm polis birimlerinin tek çatı altında toplandığı yeniden yapılandırmanın stresi arttırdığını belirterek polis teşkilatında geçtiğimiz yıl yapılan değişikliklerin yeniden gözden geçirilmesini istiyorlar.

AĞIZLARINI BANLAYARAK GÖSTERİ YAPTILAR

Polisler, Nobel Ödülleri sırasında da protesto gösterilerini sürdürdüler. Nobel yemeğinin verildiği Stockholm Belediye Sarayı önünde toplanan polisler, ağızlarını bantlayarak bir protesto eylemi gerçekleştirmişlerdi.

600-700 civarındaki polisin gerçekleştirdiği eylem, İsveç medyasının yanı sıra dünya basınında da yankı yanmıştı. Gerçekleştirdikleri eylemlere rağmen taleplerini elde edemeyen polisler arasında meslekten ayrılanların sayılarında belirgin bir artış görüldü. 2014 yılında 690 polis mesleği bırakırken geçtiğimiz yıl içinde istifa eden polislerin sayısı 832'ye yükseldi.

POLİSLERİN % 61'İ DÜŞÜK ÜCRETLERDEN DOLAYI İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Polisler 21 yerel polis örgütünün tek çatı altında toplanmasından sonra çalışma koşullarının olumsuz yönde etkilendiğini söylüyorlar. Kamuoyu yoklamasının sonuçları her 10 polisten 8'inin Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılandırılmasının çalışma koşullarını 'oldukça' veya 'çok' olumsuz yönde etkilediğini ve stresi arttırdığını düşündüğünü gösteriyor.

Ancak polislerin istifa etmelerinin başta gelen nedeni düşük ücretler. Polislerin % 61'i düşük ücretler, % 42'si de çalışma koşullarının kötüleşmesinden dolayı istifa etmeyi düşündüklerini söylüyor.

GELECEK YIL 800 POLİS ALINACAK

Polis mesleğine ilginin azalmasına rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü gelecek yıl 800 polisin işe alınmasını kararlaştırdı. Başvuruda bulunma koşullarında bazı kolaylıklar getirdi. Daha önce polis olabilmek için giriş sınavı veremeyenlere getirilen zaman sınırlaması kaldırıldı. Polis okullarında öğrenim görmek için başvuruda bulunan ancak kabul edilmeyenler beklemeksizin yeniden sınava girebilecek.

Polis Federasyonu Başkanı Lena Ninz, bu önlemin bir işe yaramayacağını, yetkililerin gerekli önlemleri almamaları halinde polis olmak için 800 kişiyi bulamayacağını söylüyor.