İsviçre çocuk kölelere tazminat ödeyecek

İsviçre çocukken köle olarak çalıştırılan 15 bin kişiye tazminat ödeyecek, tarihin bir ayıbı daha tazminatla kapanacak

İsviçre, 20’inci yüzyılda zorla ailelere köle olarak çalıştırttığı öksüz ve yetimler için tazminat ödeme kararı aldı. Karar, kölelik uygulamasına son verilmesinin üzerinden 35 yıl geçtikten sonra alınabildi. 
İsviçre Federal Meclisi’nin bileşenlerinden Ulusal Konsey’deki oylamada, on yıllarca bakım için ailelere verilen ancak köle gibi zorla çalıştırılan bireylere çocuk için tazminat verilmesine ilişkin kanunu kabul edildi. Tazminata ilişkin kanuna 143 parlamenter EVET, 26 HAYIR derken, 13 parlamenter ise çekimser kaldı. 
Kanunla, İsviçre Almancası’nda ‘Verdingkind’ olarak bilinen ve zorla ailelerin yanında kalma karşılığında çalıştırılan çocuklara 20 ile 25 bin İsviçre frangı tazminat ödenecek. Bu tazminattan yararlanacak kişilerin sayısı 15 bin olarak tahmin ediliyor. 
1981 yılında kaldırılan uygulama kapsamında ebeveynleri olmayan çocuklar, bakımlarını üstlenme kaydıyla mecburi olarak çalıştırıldıkları ailelere veriliyordu. Bu çocukların ağır işlerde köle gibi çalıştırıldıkları biliniyor. 
Modern İsviçre tarihinin kara lekelerinden kabul edilen bu uygulama, 2011 yılında Markus Imboden tarafından ‘Der Verdingbub’ adlı filmde konu edilmişti. Filmde, bakıcısı olan ailenin yanında zorla çiftlik işlerinde çalıştırılan bir erkek çocuğunun dramı anlatılıyordu.