İtalya açıklarında 5 bin mülteci kurtarıldı

Akdeniz’i aşarak İtalya’ya varmaya çalışan 5 bin kadar mültecinin kurtarıldığı bildirilirken, en az bir mültecinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

İtalyan sahil güvenlik birimleri tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre, dün ülkeye giriş yapmaya çalışan binlerce mülteci için 43 ayrı kurtarma operasyonu düzenlendiği bilgisi verildi.

Operasyonlarda 5 bin kadar mültecinin kurtarıldığı belirtilirken, 40 kadar operasyonda kurtarılanların plastik botlarla yola çıkarılan mülteciler olduğu kaydedildi. Diğer bazı mültecilerin ise 3 ayrı tekneyle yola çıkarıldıkları bilgisi verildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından yapılan açıklamaya göre ise, mültecilerin büyük bir panik içerisinde oldukları belirtildi. MSF yöneticisi Sebastian Stein, kurtarma gemilerini gören mültecilerin bir kısmının sulara atladığı bilgisini verdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, 1 Ocak-19 Haziran arasında 56 bin 200 kadar mülteci İtalya’ya ulaştı. HCR’nin geçtiğimiz haftalarda yayınladığı bir başka raporda ise, 2014 yılı başından bu yana 10 bin mültecinin Akdeniz’de boğulduğu bilgisi verilmişti.

Mültecilerin 2 bin 800 kadarı bu yıl içinde yaşamını yitirdi.