İtalya’da yerel seçimler: Roma’ya ilk kadın başkan

İtalya’da dün yapılan yerel seçimlerin ikinci turunda popülist politikalarıyla bilinen Beş Yıldız Hareketi’nin adayı Roma belediye başkanı seçilerek, kentin ilk kadın belediye başkanı oldu.

2018’deki genel seçimler öncesinde merkez-soldan başbakan Matteo Renzi için en önemli sınav olan belediye seçimlerinde önemli bir sürpriz yaşandı.

Roma Belediyesi için yapılan seçimlerde Beş Yıldız Hareketi adayı Virginia Raggi oyların yüzde 60’ından fazlasını alarak kentin ilk kadın belediye başkanı olmaya hak kazandı. Raggi’nin rakibi Demokrat Parti (PD) adayı Roberto Giachetti açık farkla geride kaldı. Roma seçimleri, PD’li başbakan Matteo Renzi için de ağır bir yenilgi olarak kabul ediliyor.

Toplam 126 kentte yapılan ikinci tur seçimlere katılım yüzde 37 ile 5 Haziran’daki ilk tura katılıma oranla da oldukça düşük kaldı.

Ülkenin önemli kentlerinden Milano’da PD adayının kazandığı öğrenilirken, Torino’da da yine Beş Yıldız Hareketi adayının önde gittiği bildirildi.

Tanınmış komedyen Beppe Grillo tarafından 2009 yılında kurulan Beş Yıldız Hareketi popülist politikalarıyla biliniyor. Hareketin dün aldığı oylarla birlikte ülkenin en büyük muhalefet partisi olma özelliğini güçlendirdiği yorumları yapılıyor.