İtalya’ya gelen mülteciler Türkiye üzerinden mi geliyor?

İtalya'ya dün gelen yüzlerce mültecinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya gelmiş olabileceği bildirildi.

AB’nin Türkiye’yle tartışmalı mülteci anlaşması sonrasında Yunanistan hattının kapandığı Suriye ve Iraklı mültecilerin alternatif yollara başvurdukları görülüyor. Bu yılın başından itibaren sadece 26 Suriyeli mültecinin geldiği İtalya’ya sadece dün yüzlercesinin gelmesi dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İtalya sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, dün gün boyunca Sicilya adası açıklarında kurtarılan mültecilerin sayısının 800’ü aştığı belirtildi. İtalyan sahil güvenlik birimleri ise bu sayının 900’e yakın olduğunu duyurdu.

Mülteciler iki ayrı teknede yakalanırken, Nave Peluso adlı gemiye çıkarılan 342 mülteciden 150 kadarının Suriyeli, 40’ının ise Iraklı olduğu bildirildi.

Mültecilerin Sicilya’nın Augusta kentine getirildikten sonra tam sayısının ve milliyetlerinin tespit edilmeye çalışılacağı belirtildi. Ayrıca mültecilerin Mısır’dan mı yoksa Türkiye’den mi yola çıkarıldıkları araştırılıyor.

İtalyan makamları, AB ve Türkiye arasındaki mülteci anlaşması sonrasında Yunanistan’dan geçişlerin azalması nedeniyle Suriye ve Irak’tan gelen mültecilerin ülkeye gelişlerinden endişe ediyordu. Bu yılın ilk 3 ayında İtalya’ya gelen mültecilerin sayısı binlerle ifade edilirken, AB-Türkiye anlaşması sonrasında bu sayı 40 günlük sürede 31 bine ulaşmıştı.