İtalya’ya mülteci akını: Yüz binlerce mülteci Libya’da bekliyor

Yüzlerce mültecinin Akdeniz’de boğulmasıyla tekrar gündeme gelen İtalya’ya yönelik mülteci akınının yeni faciaları beraberinde getireceğine kesin gözüyle bakılırken, soruna çözüm arayışları devam ediyor.

Yüzlerce mültecinin Akdeniz’de boğulmasıyla tekrar gündeme gelen İtalya’ya yönelik mülteci akınının yeni faciaları beraberinde getireceğine kesin gözüyle bakılırken, soruna çözüm arayışları devam ediyor.

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması ardından Libya ve Mısır üzerinden İtalya’ya mülteci akınındaki ani artış dikkat çekerken, şimdiye kadar en az 400 mülteci Akdeniz sularında yaşamını yitirdi. Libya’da 200 bin ile 500 bin arasında mültecinin Avrupa’ya geçmek için beklediği tahmin edilirken, BM’nin kabul ettiği uzlaşı hükümetinin başbakanı Fayez Seraj, Avrupa ülkelerinden yardım istedi.

YÜZ BİNLERCESİ LİBYA’DA BEKLİYOR

Akdeniz’de geçtiğimiz gün yaşanan faciada 400 kadar mültecinin yaşamını yitirmesi ardından gözler tekrar bu bölgedeki mülteci akınına çevrildi.

Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre iç savaşın ve istikrarsızlığın devam ettiği Libya’da İtalya’ya geçmeyi bekleyen 200 bin kadar mülteci bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) kaynakları ise bu sayının 500 bin civarında olduğunu savunuyor.

LİBYA BAŞBAKANI YARDIM İSTEDİ

İç savaşın hüküm sürdüğü Libya’da ise, BM tarafından kabul edilen yeni hükümet mülteci sorununu çözme konusunda çaresiz. Lüksemburg’da toplanan AB Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne vizyo-konferans yöntemiyle katılan Başbakan Fayez Seraj, birlik ülkelerinden yardım istedi.

Seraj, göçmen akınının engellenmesinin yanı sıra ülkedeki birçok şehri işgal eden ve mülteci trafiğinde payı olan DAİŞ çeteleriyle mücadele için de yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.

AB ‘YARDIMA HAZIR’

Libya’nın yeni başbakanının yardım talebine ilişkin konuşan AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, birliğin yeni kurulan ‘ulusal birlik hükümetini’ desteklemeye hazır olduğunu söyledi. Mogherini, ilk aşamada Libya’ya 100 milyon euroluk bir mali yardım yapılabileceğini de kaydetti.

Libya üzerinden İtalya’ya yönelik göçmen trafiği geçtiğimiz yıl Türkiye’den Yunanistan’a başlayan mülteci akınıyla birlikte düşüşe geçmişti. Bu yılın ilk ayında 8 bin 700 kadar göçmen İtalya’ya ulaşırken, AB-Türkiye anlaşmasının yürürlüğe girdiği Mart ayında bu sayı 9 bini aşmıştı.

Son haftalarda İtalya’ya gelen mültecilerin sayısı dikkat çekici bir biçimde artarken, geçtiğimiz gün Mısır’dan yola çıkan bir teknenin devrilmesi sonucu 400 kadar mültecinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.