Japonya'da Shanshan Tayfunu şiddetlendi: 3 ölü, yüzbinlerce tahliye

Japonya'yı vuran çok güçlü Shanshan tayfunu, ilk saatlerde en az üç can kaybına yol açarken, yüzbinlerce kişinin tahliyesi için çağrı yapıldı.

Saatteki hızı 200 km'ye ulaşan Japonya'nın bu yılki en güçlü tayfunu, 12,5 milyon kişinin yaşadığı ülkenin güneyindeki ana ada Kyushu'da yerel saatle 8:00 sularında karaya ulaştı.

Yerel yetkililer Kyushu'nun Pasifik kıyısındaki Miyazaki vilayetinde erken saatlerde 10'u hortum nedeniyle olmak üzere 26 kişinin yaralandığını ve 150'den fazla binanın hasar gördüğünü bildirdi. 

Yaralanmaların çoğunun şiddetli rüzgar nedeniyle kırılan camlar ya da düşen nesnelerden kaynaklandığı belirtildi.

Kyodo Haber ajansının bildirdiğine göre, aynı ailenin üç üyesi Aichi vilayetinin merkezindeki Gamagori kasabasındaki evlerinin toprak altında kalması nedeniyle öldü. 

Çarşamba günü itibariyle yetkililer bazı ilçelerde en yüksek alarm seviyesine geçerek, yüz binlerce kişiye tahliye tavsiyesinde bulundu. Yetkililer,  “potansiyel olarak ölümcül” sel, toprak kayması ve fırtına dalgalanmaları konusunda da uyardı. 

Kyushu'nun kamu hizmeti operatörü, adada 254 bin 610 evin mevcut durumda elektriksiz kaldığını bildirdi.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) kesin olmamakla birlikte Japonya'nın ana adası Honshu ile Osaka ve Nagoya şehirlerine doğru kademeli bir hareket öngörüyor.

JMA, “şiddetli yağmura bağlı felaket riskinin bugünden Cuma gününe kadar Japonya'nın batısında hızla artabileceği” uyarısında bulundu.

Fırtına nedeniyle otomobil devi Toyota, Japonya'daki 14 fabrikasında üretimi askıya aldı. Nissan ve Honda da Kyushu fabrikalarındaki faaliyetlerini geçici olarak durdurma kararı aldı.

Japan Airlines perşembe günü 14.893 yolcuyu etkileyecek şekilde 275 iç hat uçuşunu, Cuma günü için ise 1.307 kişiyi taşıyacak olan 13 uçuşu daha iptal etti.

Ülkenin diğer büyük havayolu şirketi ANA, perşembe günü 212 iç hat uçuşunu iptal ederek 18.700 yolcuyu etkiledi. Cuma günü de 42 iç hat uçuşunu iptal ederek 4,200 yolcuyu etkiledi.

Etkilenen bölgelerdeki çok sayıda demiryolu bağlantısı askıya alındı ve yüksek hızlı Shinkansen hatlarını işleten demiryolu şirketleri, bu hafta takımadalar boyunca hava koşullarına bağlı olarak bağlantıların da askıya alınabileceğini duyurdu.

Temmuz ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak bölgedeki tayfunlar geçmişe kıyasla kıyıya daha yakın oluşuyor, daha hızlı şiddetleniyor ve karada daha uzun süre kalıyor. 

15-17 Ağustos tarihleri arasında bir başka tayfun olan Ampil, Japonya'da birçok tren ve uçuşu iptal etmiş, ancak Tokyo bölgesi açıklarında Pasifik kıyısına doğru ilerlerken yalnızca küçük yaralanmalara ve hasara neden olmuştu.