Katolik kuruluşlar fosil enerjilerdeki yatırımlarını geri çekiyor

Küresel ısınmaya yol açan gazların salınımının azaltılması için terk edilmesi büyük önem taşıyan fosil enerjilerden vazgeçen kurumların sayısı artıyor.

Enerji alanında da yatırımları bulunan 7 Katolik kuruluş tarafından yapılan ortak deklarasyonda, petrol, kömür veya doğalgaz gibi iklime zararlı enerji türlerindeki yatırımlardan geri çekildiği duyuruldu.

Dünya Katolik Hareketi’nin sitesince yayınlanan bir haberde, birçok enerji şirketinde yatırımları bulunan Katolik kuruluşlarının yaptığı basın açıklaması paylaşıldı.

Basın açıklamasında, sanayi devrimi öncesindeki döneme oranla 1 derece artış görülen küresel ısınmaya karşı fosil enerji yatırımlarından geri çekileceği vurgulandı. Açıklamada, bu sayede iklime zarar veren enerjilerin payının düşürülmesinin hedeflendiği belirtildi.

Fosil enerji yatırımlarından geri çekilme kararı alan dünya çapındaki Katolik kuruluşları arasında ABD’den SSM Health adlı sağlık kuruluş ile İtalya’da 80 kadar Katolik STK’yı bünyesinde barındıran FOCSIV de bulunuyor.

Küresel ısınmaya yol açan zararlı gazların azaltılabilmesi ve ısınmanın en fazla 1,5-2 dereceyle sınırlandırılması hedefi bu yıl imzalanan yeni İklim Antlaşması’na konulmuştu. Ancak kimi uzmanlara göre, bu hedeflerin tutturulabilmesi için dünyada var olan fosil enerji kaynaklarından tümüyle vazgeçilmesi ve sadece yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gerekiyor.