GÖRÜNTÜLÜ

KDP eliyle şehit düşürülenler I: Şehit Gernas

Şehit Gernas, Kürt özgürlük mücadelesine adanmış bir yaşam sürdü; mütevaziliği, sadeliği ve yardımseverliğiyle örnek oldu. 1992’de KDP ve Türk devleti tarafından şehit edildi.

ŞEHİT GERNAS

Şehit Gernas (Ebdulrehîm Mûsa), Kürt özgürlük mücadelesinin aydınlık yüzlerinden biri olup hayatının büyük bir bölümünü halkı için mücadeleye adadı. Kardeşi Ciwan Mûsa tarafından anılan Gernas, insanlara duyduğu sevgi, empati ve yardımseverliğiyle tanındı. Üniversite yıllarında PKK ile tanışarak toplumsal bilinci artırmak için yoğun bir çaba gösterdi; köyünde kardeşlik ve birlikte yaşamayı teşvik eden faaliyetlerde bulundu. 1992 yılında KDP ve Türk devleti tarafından şehit edilen Gernas, devrimci idealleri doğrultusunda hayatını sürdürdü ve toplumuna hizmet ederek iz bırakan biri oldu.

‘İNSANLARI SEVER, İNSANLARDA O’NU SEVERDİ’

Kürt Özgürlük Mücadelesine katılarak bedel veren, mücadele eden ve halkı uğruna savaşarak, değerler yaratan yüzbinlerce şehit var. Bu şehitlerden biri de Gernas. Şehit Gernas’ın kardeşi Ciwan Mûsa, şehit kardeşini şöyle anlatıyor:

 “Şehit Gernas ile ilişkilenmek, diyalog kurmak ve Gernas’ı tanımak kolaydı; zor bir insan değildi. İnsanlarla iletişim kurma kabiliyeti yüksekti. Okul hayatında da arkadaşlarıyla samimi ilişkileri vardı. Bir gün olsun komşuların Gernas’tan şikayetçi olduğuna şahit olmadım. Zarar verecek bir kişiliğe sahip değildi. İnsanları sever, insanlar da Gernas’ı severdi.


‘EMPATİ KURMAYI BİLİRDİ’

Aile içerisinde en mütevazı olan, kardeşlerinin, annesinin ve babasının bir dediğini ikiletmeyen biriydi. İnsanları incitmeyi bilmezdi, kırmazdı ve insanları değerli kılmak için elinden ne geliyorsa yapardı. Azimle çalışırdı, başarısızlık kitabında yoktu. Yapacağı her iş mutlak başarılı olmalıydı.  Gernas için kolay ya da zor iş yoktu. Ne istenirse yapardı; yani yardımseverdi. Olgun bir kişiliğe sahipti; dinlemeyi, empati kurmayı bilirdi.”

ÜNİVERSİTE YILLARINDA PKK İLE TANIŞTI

Şehit Gernas, 1966 yılında Rojavayê Kurdistan’da doğup büyüyen bir Kürt evladıydı. Başarılı bir çocuk olarak tanınan Şehit Gernas, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği okudu. 1990 yılında ise PKK’ye katıldı. Kardeşi Ciwan Mûsa, Şehit Gernas’ın Kürt Özgürlük Hareketi ile tanışma sürecini şöyle anlatıyor:

 “Dernê Axê köyünde birden fazla Kürt siyasi partisi vardı. Gernas, bu partilerden hiçbirine yanaşmadı. Üniversite yıllarını Qamişlo’da geçirdi ve buu dönemde PKK ile tanıştı. PKK’nin yoldaşlığından etkilendi. O dönemler içinde bulunduğu faaliyetleri köye gelir, köy ahalisine anlatırdı. Onları toplar, toplantılar gerçekleştirirdi. Yeri gelir kapı kapı dolaşarak PKK’yi anlatırdı. Köylülerden önce aileyi örgütlemesi gerektiğini düşünürdü. Aileye, ‘hevalleri’ anlatırdı. Ailesi, hevalleri tanımadan, onlarla hareket etmeden köylülerin ikna olmayacağını sürekli dile getirirdi. Aileyle fikir boyutunda ortaklaşmadan komşularını, köylülerini etkileyemeyeceğini düşünüyordu. Böyle de yaptı. Önce bizim kalbimizi fethetti, ardından köylülerimize ulaştı. Dernê Axê köyünün örgütlenmesinde büyük bir emeğe sahiptir. 1989 yılında ilk kez köyde toplantı almıştı ve bu toplantıda ailesi de hazırdı. Önder Apo’nun ideolojisini anlatınca hem bizim için hem de toplum için yeni bir durum ortaya çıktı. Kullanılan ve dile getirilen kavramlar yeniydi.

YAŞAMINI DEVRİMCİLİĞE ADADI

Koma Berxwedan’ın adından esinlenerek köyde Berxwedan Futbol Takımı kurmuştu. Köylüleri toplar futbol oynardı. Kolektif bir ruh yaratmaktı amacı. Gençler bir araya gelir tartışma zemini oluşurdu. Sorunları çözmek için de bir zemin yaratılıyordu. Şarkı dinlemeyi severdim. Dinlediğim şarkılar da düğün şarkılarıydı. Bir gün bu şarkıları dinlediğime şahit oldu. O günden sonra Koma Berxwedan’ın kasetlerini getirdi ve ‘Bu şarkıları dinleyeceksin’ dedi. Okumam için broşür getiriyordu. Devrimci bir ruh aşılamaya çalışıyordu.”

‘1992’DE KDP’NİN ELİ GERİLLA KANINA BULAŞTI’

1990 yılında Önder Abdullah Öcalan’dan eğitim almak için Lübnan’da Şehit Mahsum Korkmaz Akademisine dahil oldu. 1 Mayıs 1992 yılında ise KDP’nin Türk devleti ile ortaklığı ve benimsediği ihanet çizgisi nedeniyle şehit düştü. Ciwan Mûsa, kardeşi Gernas’ın şehadetine ve KDP’nin ortaklığına ilişkin de şunları söyledi: “Mahsum Korkmaz Akademisi’nin ardından iki fotoğrafı elimize ulaştı. Akademiden sonra bir daha görüşme fırsatımız olmadı. 1992 yılında Heftanîn’de şehit düştüğü haberi geldi. O dönemler KDP ve Türk devleti günümüzdeki gibi ortak hareket ediyordu. KDP’nin ihanetçi ve Türk ordusuyla beraber hareket ederek gerillanın kanına elinin bulaştığı biliniyor. Bu gerillalardan biri de abim Gernas.”

‘KDP TÜRK DEVLETİNİN SAFINDA YER ALIYOR’

KDP’nin hala da gerillaya karşı savaştığına dikkat çeken Ciwan Mûsa, sözlerini şöyle tamamladı: “1992 öncesi ve şimdi de Kürt tarihine baktığımızda KDP ihanet çizgisi ile anılıyor. Türk devleti ile hiçbir zaman ilişkilerini bozmamış, onların safında yer almıştır. Gerillalar hala KDP’nin eliyle şehit düşürülüyor, ihanet bitmiş değil. İhanetin ötesinde ortaklık gerçekleşmiş ve bu da KDP’nin artık Türk devletiyle olduğunu göstermektedir.

Kürt birliği, halkın birliğinden doğacaktır. Siyasi partilerin birliğinden Kürt birliği çıkmaz. Kürt halkı da hangi partinin kime hizmet ettiğini artık iyice kavramalıdır. Halkımız bilmelidir ki, Kürt halkının varlığı gerillanın varlığına bağlıdır. Kürt halkının varlığı, PKK’nin varlığından kaynaklanmaktadır.”