Kürtçe ders veren derneğe baskın: Çok sayıda gözaltı

Amed'de MED-DER ve Payiz Pîrtuk’a yapılan baskınlarda çok sayıda kitaba el konuldu, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

SİYASİ SOYKIRIM

Amed'de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Payîz Pirtûk adlı kitapçıya sabah saatlerinde polisler tarafından baskın düzenlendi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında aynı zamanda dernek çalışanı çok sayıda kişinin evi de basıldı.

MED-DER'in binasının kapısı kırılırken, dernek binasında 3 saate yakın bir süre arama yapıldı. Kürtçe eğitim kitapları, dergiler ve derneğin bilgisayarlarının hard disklerine el konuldu. Dernek araması sırasında herhangi bir avukatın olmadığı öğrenildi. Arama sonrası derneğin kapısının kilidi değiştirilerek, anahtarı mahalle muhtarına teslim edildi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Soruşturma kapsamında çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Dosyada “gizlilik” kararı olduğu ve gözaltına alınanlara 24 saat avukat kısıtlılığı getirildiği öğrenildi. Soruşturmanın, bugüne kadar yüzlerce kişi hakkında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunan itirafçı Ümit Akbıyık ile bir gizli tanık üzerinden başlatıldığı bildirildi. Ayrıca soruşturmanın 2022 yılında başlatıldığı bilgisine ulaşıldı.  

Gözaltına alınan ve isimleri netleşenler şöyle: MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut, Ramazan Holat, Rıfat Ronî, Dilan Güvenç, Nazan Çelik, Rezan Aktulum, Beritan Gurbet Orak, Berivan Duman, Ayhan Karatekin, Cihat Güneyli, Mehmet Salih Öngün, İlyas Gün, Hebun Yağmur, Mine Karakaş, Fatma İgin ve Rabia Karayıl.

Amed’in Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan Payiz Pîrtuk adlı kitapçıda çok sayıda kitaba el konuldu. Kitapçıda aramalar devam ediyor.

MED-DER ve Payîz Pirtûk’a yapılan baskınlara ilişkin sivil toplum örgütleri ve kurumlar saat 12.00’da MED-DER önünde açıklama yapacak. 

 İZMİR'DE DE BASKIN VE GÖZALTI

Soruşturma kapsamında İzmir'de de Jin Art Huner yöneticisi Belkısa Süleymanoğlu Bitkin gözaltına alındı. Bitkin, sabah saatlerinde evine yapılan baskında gözaltına alındı. Bitkin, Çankaya'da bulunan İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.