Tutsak Nergis Muhammedi BM’yi acil harekete geçmeye çağırdı

Tahran’da tutsak olan Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi, BM Genel Kurulu’na gönderdiği mektubunda İran’daki baskıların sona ermesi için BM’yi acilen harekete geçmeye çağırdı.

İnsan hakları aktivisti tutsak Nergis Muhammedi, İran’da tırmanan hak ihlallerine ilişkin BM 79’uncu Genel Kuruluna bir mektup gönderdi. 

Mektup, Nergis Muhammedi’nin instragram sayfasında paylaşıldı. 2023 Nobel Ödülü sahibi 52 yaşındaki insan hakları aktivisti Kasım 2021'den bu yana cezaevinde bulunuyor. Nergis Muhammedi, son on yılın büyük bir bölümünü hapiste geçirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e hitaben yazılan mektupta şu ifadeler yer aldı:

“‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin üzerinden iki yıl geçti. Demokratik hareketler ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganıyla demokrasi ve eşitlik taleplerini haykırmaya devam ediyor. Halkın bu kolektif ayaklanmasının ve dayanışmasının bedeli, daha önceki ayaklanmalar ve toplumsal hareketlerde olduğu gibi halkı vahşice bastırmaya çalışmak oldu.

Dünya, kadınların sokaklarda, gözaltı merkezlerinde ve hapishanelerde katledilmesine, idam edilmesine, hapsedilmesine, şiddet ve zalimce baskı altına alınmasına tanık oluyor.

Yaşananlardan dolayı endişeliyiz. Kadın hakları savunucuları Pexşan Ezîzî ve Şerife Muhammedi’ye idam cezası verildi. BM Genel Kurulu toplantısında İran hükümeti temsilcileri de aranızda olacak. Ortadoğu’da ve İran’da demokrasi ve barışı sadece söz ve ironiyle değil, ciddi ve aktif bir şekilde yapmanızı, insan haklarını her düzeyde ve her türlü müzakerenin ön koşulu haline getirmenizi rica ediyorum.

Siyasi tutuklulara yönelik yaygın ve acımasız infazların durdurulmasını, tüm siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmasını, İranlı kadınlara yönelik sistematik ve hedef odaklı baskının ve cinsiyet ayrımcılığının suç sayılmasını, bağımsız sivil kurumlara yönelik baskılara son verilmesini istiyoruz. Tüm bu taleplerimizin yerine getirilmesi içinde acil ve kararlı bir şekilde harekete geçmenizi istiyoruz.”