Fernas işçilerinin Ankara yürüyüşü başladı

Sendika üyeliği gerekçesiyle işten çıkarılan Soma Fernas Madencilik işçilerinin Ankara yürüyüşü başladı.

Manisa’nın Soma ilçesinde AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken, Bağımsız Maden İş Sendikası'na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan işçiler taleplerinin karşılanması için eylemlerine devam ediyor. 

İşçiler ve madenciler Bağımsız Maden İş Sendikası binası önünde bir araya gelerek Ankara yürüyüşüne başladı. 

"Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa, bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir" pankartı açan işçiler sık sık "Vur vur inlesin Ankara dinlesin" sloganını attı. 

Yürüyüş öncesi bir açıklama yapan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, "Fernas'ta çalışan 450 işçinin hakları için verdiğimiz mücadeleyi kazanana kadar devam edeceğiz. Kazanmadan geri dönmeyeceğiz. Soma'daki 5 patrona 200 bin maden işçisini köle yapmak istiyorlar. Ama biz işçilerin köle olmadığını, haklarını alması gerektiğini söylüyoruz" dedi. 

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, eylemdeki işçilerin taleplerini sıralarken, işçilerin maaşlarının ortalama ücretlere çıkmasını, işçi sağlığı önlemlerinin alınmasını ve banka promosyonunu alabilmesini ve işten atılan işçilerin geri alınmasını istedi.  

Başaran Aksu, "Fernas'ta bu kanundan doğan işten kaçınma hakkını kullanan 8 kişi daha işten atıldı. Demek ki bu kanunda uygulanmıyor. Bize cezalar yağdırılırken, şirket yetkililerine hiçbir ceza verilmedi. Devlet Anayasa'nın gereğini yapacak. Ya da işçiye kullandırılmayan bu yasalar kaldırılacak" dedi.