Khalilzad yine müzakereler için Afganistan’da

ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Zalmay Khalilzad’ın 7 Aralık’ta ikinci kez askıya alınan Talibanlarla müzakerelerde ilerleme sağlanması amacıyla yeniden Kabil’e gittiği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Eylül ayında sonlandırılan Talibanlarla müzakereler, bu ayın başından yeniden başlamıştı. Ancak 7 Aralık’ta Kabil yakınlarında bir üsse saldırılması ardından müzakereler ikinci kez dondurulmuştu.

Müzakerelerin yeniden başlaması öncesinde Afgan yetkililerle görüşmesi gereken ABD Özel Temsilcisi Zalmay Khalilzad da dün Kabil’e uçtu. Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile Khalilzad’ın görüşmesi sonrasında açıklama yapan Gani’nin sözcüsü Sediq Seddiqi, özellikle Talibanların artan saldırılarından endişeli olduklarının altını çizdi.

Seddiqi, hükümet ve Afgan halklarının kalıcı bir yarıştan yana olduğunun da altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise, Khalilzad’ın Talibanlarla barışın sonuca vardırılması için Afgan yetkililerleler bir araya geldiği dile getirildi. Bakanlık sözcüsü, anlaşmanın sağlanması halinde Afganistan’daki farklı kesimler arasında görüşmelerin başlayacağını belirtti.

Talibanlar, ‘ABD’nin kuklası’ olmakla suçladıkları Eşref Gani ve hükümetiyle doğrudan müzakerelere yanaşmıyor.