Kıbrıs’ta 42 yıllık bölünmeye son verme çabaları devam ediyor

Kıbrıs medyasında yer alan bilgilere göre, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ile Türk tarafının temsilcisi Mustafa Akıncı arasındaki görüşmelerde olumlu sonuçlar alındı.

İkilinin görüşmesi ardından yayınlanan açıklamada, 42 yılı bulan bölünmenin sona erdirilmesi önündeki engellerin kaldırılması konusunda kararlılık bulunuyor. 

Türkiye’nin 1974’de adanın kuzeyini işgalinden bu yana var olan bölünmenin birleşmeyle sonuçlandırılması yönündeki çabalar son aylarda ivme kazandı. Anastasiades ve Akıncı yeni yıl mesajını birlikte vermiş ve bazı görüşmeler esnasında ikiye bölünmüş başkent Lefkoşa sokaklarında birlikte yürümüşlerdi. 

Kıbrıs’ın işgal altındaki topraklarını da içerecek şekilde bir federasyon veya konfederasyon kurulması fikrinde uzlaşılırken, federe bölgelerin statüsü ve vatandaşların karşılıklı hakları konusunda görüşmeler devam ediyor. Rum ve Türk federasyonlarının kontrol edeceği bölgelerin sınırları, ne kadar veya hangi vatandaşların diğer devlet içerisinde yaşama hakkına sahip olacağı gibi konuların yanı sıra 1974 öncesinde vatandaşların sahip olduğu servetlerine ilişkin anlaşmazlıklar bulunuyor. 

Kıbrıs yönetimi ülkenin güçlü bir federal hükümet tarafınadn yönetilmesini isterken, Türk tarafı bağımsızlığa yakın statüde iki devletin olacağı bir konfederasyondan yana. Türk tarafında bir önceki lider Derviş Eroğlu’nun aksine Mustafa Akıncı’nın AKP hükümetine yakın olmaması da, çözümde Türkiye’nin engel çıkarma ihtimalini az da olsa zayıflatıyor. 

Çözüm için çaba sarfeden Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades’in daha önce yaptığı açıklamalara göre, üzerinde uzlaşmanın yakın olduğu üç temel nokta belirlenmişti. Bunlar; her iki toplumdan 20’şer milletvekilinin olduğu bir üst yasama organı kurulması, iki devletin hükümetleriyle bir federal merkezi hükümetin kurulması ve olası birleşmede Kıbrıs’ın şimdi olduğu gibi yine Euro para birimini kullanması olarak sıralanmıştı. 

1974 yılından bu yana kuzeyi Türk ordusu tarafından işgal altında tutulan Kıbrıs, 2004 yılından bu yana Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi üyesi. Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgelerini de içeren bir federasyona dönüşmesi için yapılan görüşmeler sonucunda 2005 yılında referandum düzenlenmiş, ancak Rum halkı bu öneriyi reddetmişti. 

Adadaki statükonun devamından yana olan Türkiye’nin desteklediği Derviş Eroğlu, geçtiğimiz yapılan ‘cumhurbaşkanlığı seçimlerinde’ Mustafa Akıncı’ya karşı kaybetmişti. Akıncı’nın seçim öncesinde AKP’ye yakın medya organları tarafından ‘Paralelci’ olarak lanse edilmesi de dikkat çekmişti.