Kim Jong Un birleşme yanlısı kurumları feshetti

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Güney Kore ile yeniden birleşmeden sorumlu kurumların feshedildiğini açıkladı.

Resmi basında yer alan bir habere göre, Kim Jong Un Kuzey Kore topraklarının "0.001 mm'sinin bile" ihlal edilmesi halinde Seul'ü savaşla tehdit etti.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA'nın bildirdiğine göre Kuzey Kore lideri, ülkesinin iki ülke arasındaki fiili deniz sınırı olan Kuzey Sınır Çizgisi'ni tanımayacağını vurguladı.

Kim Jong Un, savaş durumunda Pyongyang'ın Güney Kore'yi "işgal etmesine" izin verecek anayasal değişiklikler yapılması çağrısında bulundu.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Güney Kore'nin Kuzey'den gelecek herhangi bir provokasyona "misliyle karşılık vereceğini" söyleyerek Güney Kore ordusunun "ezici karşılık verme kapasitesinin" altını çizdi.

Bu sözlü tırmanış, Pyongyang'ın Kasım ayında bir casus uydu fırlatması ve Seul'un gerilimi azaltmayı amaçlayan 2018 tarihli bir askeri anlaşmayı askıya almasının ardından geldi. İki ülke arasındaki ilişkiler son onlarca yılın en düşün noktasında bulunuyor.

Bu gerilim ortamında Güney Kore ile yeniden birleşme için çalışan birkaç kurumun feshedilmesi Kuzey Kore parlamentosu tarafından onaylandı.

KCNA'ya göre Kuzey Kore parlamentosu, iki ülkenin "Kore yarımadasında şiddetli bir çatışma içinde olduğunu" ve "Kore Cumhuriyeti ile Kore'nin yeniden birleşmesinin asla sağlanamayacağını" vurguladı.

Komşu ülkeler teknik olarak 1953'ten beri savaş halinde, çatışmalar bir barış anlaşması yerine ateşkesle durduruldu.

KCNA'nın haberine göre Kuzey Kore lideri Yüksek Halk Meclisi'nde yaptığı konuşmada Güney Kore'yi "en düşman ülke" olarak tanımlamak için yeni tedbirler alınması çağrısında bulundu.

Kim Jong Un, "Bana göre, Kore yarımadasında bir savaş durumunda Kore Cumhuriyeti'nin tamamen işgal edilmesi, boyun eğdirilmesi ve yeniden fethedilmesi ve Cumhuriyetimizin topraklarının bir parçası olarak ilhak edilmesi konusunu Anayasamızda belirtebiliriz" dedi.

Kuzey Kore lideri "Kore Cumhuriyeti topraklarımızın, hava sahamızın veya denizimizin 0.001 mm'sini bile ihlal ederse, bu bir savaş provokasyonu olarak değerlendirilecektir" diye vurguladı.

Kim Jong Un Ocak ayı başında Güney Kore'nin Kuzey'in "ana düşmanı" olduğunu ve yeniden birleşme çabalarının "bir daha yapılmaması gereken" bir hata olduğunu söylemişti.

Güney ve Kuzey Kore kendi anayasalarında Kore yarımadasının tamamı üzerinde egemenlik iddia ediyor. 75 yıl önce kurulan bu devletlerden her biri diğerini yasadışı bir varlık olarak görüyor.  

Kuzey Kore geçtiğimiz yıl nükleer güç statüsünü anayasasına dahil etti. Son olarak pazar günü orta menzilli hipersonik balistik füze (IRBM) olmak üzere BM kararlarını ihlal ederek çok sayıda kıtalararası balistik füze ateşledi.

Uzun süredir müttefik olan Rusya ve Kuzey Kore, Kuzey Kore liderinin Eylül 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'nın Uzak Doğu bölgesine gitmesinden bu yana yakınlaşıyor.

KCNA'nın bildirdiğine göre pazartesi günü Dışişleri Bakanı Choe Son Hui liderliğindeki bir Kuzey Kore heyeti resmi bir ziyaret için Moskova'ya gitti ve Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki savaşı için Moskova'ya olası silah transferlerine ilişkin endişeleri körükledi.